Home AKTUELNO NEZAPAMĆENO NEVREME U ITALIJI I FRANCUSKOJ: TEŠKE POPLAVE, IMA I MRTVIH I...

NEZAPAMĆENO NEVREME U ITALIJI I FRANCUSKOJ: TEŠKE POPLAVE, IMA I MRTVIH I NESTALIH (VIDEO)

786
0
SHARE

Dve osobe su smrtno stradale, a devet se smatra nestalima u Francuskoj i Italiji, nakon što je olujno nevreme pogodilo pogranična područja te dve zemlje, izazvavši velike poplave koje su oštetile ulice i kuće, saopštile su vlasti u subotu.

Oluja Aleks poharala je nekoliko sela oko Nice na francuskoj rivijeri. Pošto je helikopterom nadleteo najteže pogođena područja, gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi rekao je da je to najgora poplava u poslednjih više od stotinu godina.

– Mnoge ulice i oko stotinu kuća potpuno su ili delimično uništeni – rekao je gradonačelnik za francuski TV kanal BFM, a prenosi portal Indeks.

A francuski premijer Žan Kasteks rekao je na konferenciji za novinare nakon obilaska pogođenih područja da je šokiran onim što je video i dodao da strahuje da bi broj poginulih mogao biti i veći.

Po podacima kojima raspolažu vlasti, zasad je na području Francuske nestalo najmanje osam osoba. Među njima su i dvojica vatrogasaca čije je vozilo odnela nabujala reka.

Na TV snimcima iz obe zemlje vidi se da su vodene bujice razorile više saobraćajnica i srušile nekoliko mostova, a reke su se izlile iz korita.

Lokalne vlasti u Italiji saopštile su da su poginule najmanje dve osobe, jedan vatrogasac na koga je palo drvo i muškarac 30-ih godina čiji je automobil završio u nabujaloj reci koja je odnela deo puta.

Zasad se još traga za jednim italijanskim državljaninom, a 21 osoba, za koje se ranije strahovalo da su nestale, pronađene su i sada su svi na sigurnom. Među njima je bila i grupa nemačkih planinara.

Zvaničnici u Pijemontu izvestili su o rekordnih 630 mm kiše, koliko je u samo 24 sata palo u Sambugetu blizu granice sa Švajcarskom. Regionalne vlasti Pijemonta pozvale su italijansku vladu da proglasi vanredno stanje nakon što je nivo reke Po u samo 24 sata porastao za tri metra.

Pogledajte video:

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here