Home MAGAZIN NEMAČKI „BILD“ ŠOKIRAO OTKRIĆEM: NEMAČKA SE TAJNO PRIPREMA ZA NUKLEARNI RAT

NEMAČKI „BILD“ ŠOKIRAO OTKRIĆEM: NEMAČKA SE TAJNO PRIPREMA ZA NUKLEARNI RAT

602
0
SHARE

U Nemačkoj su održane tajne vežbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja, piše nemački list „Bild“.

Prema informacijama lista, vežbe pod nazivom „Stabilno podne“ održane su na avio-bazi Nervenih u državi Severna Rajna-Vestfalija uz učešće nemačkog vazduhoplovstva i njegovih NATO saveznika.

Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći, nego u protekle tri decenije.

Autori smatraju da je glavni razlog tome povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.

Sporazum o likvidaciji raketa

Početkom prošle godine Vašington je objavio o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog Sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je početkom jula 2019. godine zakon o obustavljanju Sporazuma.

Rusija je više puta saopštavala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjivao je stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here