Home MAGAZIN LUKAŠENKO PADA? RADNICI DRŽAVNIH FIRMI PRIDRUŽUJU SE PROTESTIMA U BELORUSIJI

LUKAŠENKO PADA? RADNICI DRŽAVNIH FIRMI PRIDRUŽUJU SE PROTESTIMA U BELORUSIJI

739
0
SHARE

Juče su na demonstracijama u Belorusiji učestvovali radnici nekih državnih firmi koje su ponos Lukašenkovog ekonomskog modela u sovjetskom stilu.

Radnici državnih fabrika i kompanija pridružili su se desetinama hiljada ljudi petog dana protesta protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, uprkos nasilnom obračunu zbog kojeg Zapad razmatra nove sankcije.

Demonstranti su formirali ljudske lance i marširali u Minsku, gde su im se pridružila najmanje dva TV prezentera strogo kontrolisanin državnih medija koji su dali ostavke u protestu protiv nasilja koje je usledilo nakon predsedničkih izbora u nedelju.

Agencija Rojters je prenela da su se protestima pridružili i radnici Beloruske železnice.

Demonstranti optužuju Lukašenka da je na prevaru došao do šestog mandata. Predsednik tvrdi da strane sile kuju zaveru da destabilizuju zemlju, a za demonstrante kaže da su kriminalci i nezaposleni.

Vlasti su počele da oslobađaju neke od više hiljada demonstranata uhapšenih ove nedelje.

Neki koji su izašli iz pritvornog centra u Minsku imali su modrice. Opisali su da su bili tesno zbijeni u ćelijama, da su stražari loše postupali prema njima i da su ih i tukli, preneo je Rojters.

Jučerašnjim protestima su se pridružili radnici nekih državnih firmi koje su ponos Lukašekovog ekonomskog modela u sovjetskom stilu, uključujući Fabriku automobila Minsk (MAZ), koja proizvodi kamione i autobuse. Ambasadori članica EU u Minsku su položili venac na mesto gde je poginuo jedan demonstrant, dok su mase klicale.

Lukašenko teži boljim odnosima sa Zapadom usled porasta tenzija sa tradicionalnim saveznikom Rusijom.

EU je 2016. delimično ukinula sankcije, uvedene zbog Lukašenkovog dosijea ljudskih prava, ali bi ovog meseca mogla uvesti nove mere. Nemačka je pozvala da EU izvrši pritisak na Lukašenka.

Rusija: Pritisak spolja bez presedana

Rusija, koja podstiče Lukašenka da prihvati tešnje političke i ekonomske veze, izrazila je zabrinutost zbog, kako je to opisala, pokušaja spoljnih sila da destabilizuju Belorusiju.

“Primećujemo da pojedini strani partneri vrše pritisak bez presedana na beloruske vlasti”, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Možemo videti jasne pokušaje mešanja spolja u unutrašnje stvari jedne suverene države sa ciljem da se stvori jaz u društvu i destabilizuje situacija”, rekla je novinarima.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja pobegla je ranije ove nedjelje u susjednu Litvaniju rekavši da strahuje za bezbednost svoje dece. Ona je pozvala pristalice da ne učestvuju na protestima i da ne dovode svoj život u opasnost.

Nekoliko sati pošto je uložila žalbu na rezultate izbora, ona je u saopštenju koje je pročitala sa parčeta papira u zgradi centralne izborne komisije kazala da je “narod Belorusije doneo odluku”. Njene pristalice su bile šokirane iznenadnom promenom, tvrdeći da je saopštenje pročitala pod pritiskom.

UN osudile masovna hapšenja

Mišel Bašele, šefica UN za ljudska prava, osudila je masovna hapšenja “uključujući prolaznike, kao i maloletnike, što ukazuje na to da se masovnim hapšenjima krše standardi međunarodnih ljudskih prava”.

Ispred pritvornog centra Okrestina čekali su građani, neki uplakani, nadajući se vestima o prijateljima i rođacima koji su bili unutra, preneo je Rojters. Policajci i vojnici sa mitraljezima su ih udaljavali kada bi se previše primakli.

Sergej, jedan od oslobođenih, rekao je da je u ćeliji u koju normalno staje pet osoba, bilo njih 28. Pritvoreni su spavali na smene i za dva dana su dobili samo veknu hleba da podele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here