Home MAGAZIN Lov na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu – Rumunski ekspert otkrio taktiku Surovikina

Lov na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu – Rumunski ekspert otkrio taktiku Surovikina

1076
0
SHARE

Oružane snage Rusije pronašle su ključ za sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine. Ovaj zaključak doneo je vojni ekspert iz Rumunije, Valentin Vasilesku.

Ukrajina, kao i mnoge druge zemlje bivšeg SSSR-a, koristi sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu svog vazdušnog prostora. Uprkos prilično poodmakloj starosti, različite modifikacije „S-300“ i „Buka“, su pouzdani sistemi protivvazdušne odbrane.

Ne bez razloga, predstavnici kijevskog režima redovno izveštavaju, da je većina ruskih projektila na nebu iznad Ukrajine, uspešno presretnuta.

Takva retorika je prilično kontroverzna, ali ipak, ukrajinska PVO zaista stvara objektivne probleme, pre svega za delovanje vojne avijacije. Pored toga, govori se i o tome da SAD nameravaju da svoje PVO sisteme „Patriot“ prebace u Kijev.

Kako primećuje rumunski ekspert, komandant ruske združene grupe snaga, general Sergej Surovikin, pažljivo je proučio iskustvo operacije iz 1982. godine koje je izvelo izraelsko vazduhoplovstvo, kako bi uništilo libanski sistem PVO-a. Prema njegovim rezultatima, Bejrut je imao 29 baterija PVO sistema.

Tel Aviv je bio uspešan, sa masivnim napadom dronova koji su imitirali jurišne avione, primorali su protivnike da uključe radare. Kada su ih detektovali Izarel ih je uništio sa protivradarskim raketama AGM-78 i AGM-45.

Oružane snage Ruske Federacije danas rade isto, rekao je specijalista. Istovremeno, u lovu na ukrajinsku PVO učestvuju ne samo dronovi E95M, već i bespilotne letelice kamikaze Geran-2. Upotreba poslednjeg je uglavnom opcija koja dobija.

Obarajući ih, Oružane snage Ukrajine otkrivaju položaje svojih sistema PVO, dozvoljavajući ruskim trupama da ih gađaju protivradarskim raketama Kh-31 i Kh-58.

Odbijajući da obaraju bespilotne letelice, Ukrajinci su ih pustili da pogađaju mete. Takvoj taktici danas, jednostavno nema šta da se suprotstavi.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here