Home MAGAZIN KONAČNO POSTALO JASNO zašto je Britanija izašla iz EU- Ovaj rat je...

KONAČNO POSTALO JASNO zašto je Britanija izašla iz EU- Ovaj rat je odavno planiran..

382
0
SHARE

Sa udaljene osmatračnice SAD i Britanija guraju Evropu i Rusiju u rat s namerom da se izgrade duboki rovovi koji će sprečiti dalju normalnu saradnju u Evropi i omogućiti podizanje „čelične zavese“ od Baltika do Crnog mora, konstatovano je na konferenciji posvećenoj izazovima evropske bezbednosti u svetlu aktuelnih sukoba u Ukrajini.

Zajedno sa Velikom Britanijom, Sjedinjene Države nastoje da EU drže pod kontrolom i da je militarizuju kako bi postala poslušan podsistem NATO-a, upozorio je general Mitar Kovač, predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, organizator konferencije „Izazovi evropske bezbednosti – stanje i perspektive“.

U tom smislu, preduzete su opsežne mere strateške kontrole vodećih država EU, pre svega Nemačke i Francuske.

NATO je, kako je rekao, 31 godinu od nestanka Varšavskog pakta, postao još agresivniji nego u prošlosti u potrazi za jeftinim resursima i novim tržištima i kroz proces nasilne globalizacije.

„Ono što je u dobroj meri začudilo svet jeste da se EU našla nespremna, da nema interesne ciljeve u tom procesu, niti može da ih afirmiše. Ponaša se kao slepi izvršilac naloga Amerike, a u dobroj meri i Velike Britanije na jugoistoku Evrope“, istakao je on.

Pored pritiska na neutralne države u Evropi, kao što su Švedska i Finska, da postanu

članice NATO-a, nastavlja se sa pritiscima na Srbiju i BiH da uvedu sankcije Ruskoj Federaciji i postanu deo tzv. demokratskog sveta, podsetio je Kovač.

Uloga NATO

Prema rečima generala Božidara Force, smisao i ciljevi širenja NATO-a na istok jesu neposredni iskaz nastojanja SAD da vladaju svetom primenom svih sredstava, a posebno silom. Oni se, prema Forcinim rečima, ne mogu naći ni u filozofiji, ni u nauci, već u praktičnom postupanju i sebičnom interesu vladanja svetom.

Prvi generalni sekretar Alijanse, britanski general Hestings Ismaj ukratko je objasnio pragmatične ciljeve NATO-a: držati Nemačku pod kontrolom, isterati Ruse iz Evrope i zadržati Ameriku u Evropi.

„Zašto bi opstao NATO? Da bi ostvarili treći cilj – da isteraju Rusiju iz Evrope, jer su prva dva ostvarili. Amerika je došla u Evropu i stavila Nemačku pod čizmu“, istakao je Forca.

Srušen međunarodni poredak – sada se stvara novi

Govoreći o događajima u Ukrajini, politikolog Aleksandar Pavić naglasio je da teza da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, kao što je NATO izvršio agresiju na SRJ 1999 nema osnova, jer je NATO tom agresijom, i kasnije priznanjem jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti 2008. Godine, srušio međunarodni poredak.

To što sada Zapad osporava postojanje DNR i LNR i osporava im pravo da traže pomoć od

Rusije, kao što osporava pravo Krimu da se vrati u Rusiju, primena je dvostrukih standarda. Ali, poenta je, prema Pavićevim rečima, u tome što je međunarodni poredak srušen.

„Mi sada ulazimo u novo vreme, gde će iz nekih rešenja na terenu proizaći novi međunarodni poredak. S tim što imamo problem što na strani agresora, zapadnih sila, ne postoji nikakvo interesovanje da se poštuju međunarodni standardi i to je ono što je najopasnije“, smatra Pavić.

Energetska bezbednost Evrope ugrožena ponašanjem SAD

Novinarka Jelica Putniković govorila je o ekonomskim aspektima aktuelne krize. U eri

globalizacije i međunarodne trgovina, gde dešavanja (bilo pozitivna ili negativna) na jednom tržištu lančano izazivaju poremećaje širom planete manipulacija energentima, postala je, kako je rekla, moćno oružje, kojim imperijalistički nastrojeni političari pokušavaju i, nažalost, uspevaju da upravljaju ne samo evropskim već i svetskim energetskim tokovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here