Home MAGAZIN KISINDŽEROVO UPOZORENJE ŠOKIRALO SVET! ON UVEK ZNA ŠTA SE DEŠAVA..

KISINDŽEROVO UPOZORENJE ŠOKIRALO SVET! ON UVEK ZNA ŠTA SE DEŠAVA..

1151
0
SHARE

Sjedinjene Države i Kina moraju odrediti granice svoje konfrontacije, inače će se svet naći u situaciji sličnoj Prvom svetskom ratu, rekao je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Upozorio je da je sukob SAD i Kina postao „novi hladni rat“ i da su „granice konfrontacije“ potrebne i njima i svetu.

Po njegovom mišljenju, bez toga je nemoguće postići opštu deeskalaciju.

Dodatno je naglasio: „Može se tvrditi da je to potpuno nemoguće. Ali, ako je to nemoguće, naći ćemo se u situaciji sličnoj Prvom svetskom ratu“.

Bivši američki državni sekretar je ukazao da je razlog borbe između Vašingtona i Pekinga pojava novih tehnologija koje su promenile geopolitički pejzaž.

On je uveren da je vreme da Sjedinjene Države prepoznaju promene u savremenom svetu koji je suviše složen da bi jedna država nastavila istovremeno da održava hegemoniju kako u ekonomiji, tako i u strateškoj sferi.

Kisindžer je 2019. rekao da bi sukob između Sjedinjenih Država i Kine mogao dovesti do „katastrofalnih posledica“ koje bi bile „gore od posledica svetskih ratova“.

Da bi to sprečilo, savetovao je zemljama da reše svoje razlike.

U julu je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao da će Peking preduzeti čvrste i odlučne mere protiv Vašingtona ako se diplomatski odnosi dve zemlje pogoršaju.

SAD podržavaju separatizme u Kini da bi jepodelile na desetine „kneževina“ .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here