Home MAGAZIN INVESTICIONI GIGANT „BLEKROK“ UPOZORAVA: Svet čeka recesija kakva do sada nije viđena!

INVESTICIONI GIGANT „BLEKROK“ UPOZORAVA: Svet čeka recesija kakva do sada nije viđena!

566
0
SHARE

Šta je funkcionisalo u prošlosti, sada neće, upozoravaju analitičari jednog od tri najveća svetska investiciona fonda.

Svetska recesija je pred vratima jer centralne banke agresivno povećavaju troškove pozajmljivanja kako bi ukrotile inflaciju – i ovog puta to će izazvati više turbulencija na tržištu nego ikada ranije, ocenjuju analitičari multinacionalne investicione kompanije „Blekrok“, jedne od tri najveće na svetu.

Globalna ekonomija je već izašla iz četiri decenije ere stabilnog rasta i stabilne inflacije da bi ušla u period povećane nestabilnosti, a novi režim povećane nepredvidivosti postaće trajan, navode eksperti.

To znači da kreatori politike više neće moći da podržavaju tržišta svojim intervencijama onoliko koliko su činili tokom prošlih recesija, upozorio je tim stratega „Blekroka“ u izveštaju pod nazivom „Globalni izgledi za 2023“.

Evropa će dugi niz godina imati problem sa inflacijom

„Recesija je izvesna dok se centralne banke utrkuju u pokušaju da ukrote inflaciju. Biće potpuno drugačija od prethodnih recesija“, tvrde analitičari.

„Centralni bankari neće priskočiti u pomoć kada se rast uspori u ovom novom režimu, suprotno onome što su investitori očekivali.“

„Ono što je funkcionisalo u prošlosti, sada neće“, upozorili su stratezi. „Stara pravila nisu primenjiva u ovom režimu oštrijih kompromisa i veće makro volatilnosti.

Ne vidimo povratak na uslove koji će podržati zajedničko tržište akcijama i obveznicama kakvo smo imali u prethodnoj deceniji.“

Banke sa Volstrita, od „Morgan Stenlija“ preko „Američke banke“ do „Dojče banke“ upozorile su da bi američke akcije mogle da padnu za više od 20 odsto u 2023. zbog ekonomskog pada i rizika od smanjene likvidnosti izazvanih povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Usporavanje stambenog tržišta, kašnjenja u korporativnim investicionim planovima, pad štednje potrošača i poverenja izvršnih direktora su rani znaci nadolazećeg ekonomskog pada, upozorava „Blekrok“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here