Home MAGAZIN GENERAL SAD FILIP BRIDLAV: NATO TRUPE DA UĐU U UKRAJINU, NE SME...

GENERAL SAD FILIP BRIDLAV: NATO TRUPE DA UĐU U UKRAJINU, NE SME SE DOZVOLITI PAD ODESE!

432
0
SHARE

Odesa nije opkoljena zato moramo da obezbedimo da oružje stigne do Odese, kao što su krstareće rakete, sistem PVO S-300 (koji je isporučila Slovačka) takođe i artiljerija dugog dometa. I moramo se pobrinuti da imaju dovolje zalihe. “Da li je svet spreman da brani Odesu i spreči ono što se dogodilo u Mariupolju?”

Na pitanje šta bi moglo da ispovocira Putina da upotrebi taktičko nuklearno oružje, Bridlav misli da Putin neće doneti takvu odluku da pređe na novi nivo zbog zaliha oružja koje Zapad obezbeđuje. “Ali verujem da bi njegov prag mogao biti dostignut ako se dese jedan ili dva događaja: prvo, on je već “glasno bičevan” i pokušava da sakrije tu činjecu od unutrašnje javnosti.

Većina Rusa ne zna za to. Obaveštajci znaju šta se dešava, ali Putin kontroliše protok informacija. Pa šta ako više ne može da kontroliše poruke u Rusiji? Na primer, prva grupa regruta treba da se vrati sledećeg meseca ali se mnogi od njih  neće vratiti.

Kako će Putin to da objasni? Drugo, ako doživi još jedan veliki poraz ovoga puta na istoku u region Donbasa to bi mogla biti još jedna prekretnica. Mislim da ga je potonuće “Moskve (ruske vodeće krstarice) skoro dovelo do te tačke. Mislim da Putinov prag neće biti u vezti sa količinom ili vrstom naoružanja koje Zapad isporučuje. Više se radi o tome kakvi su efekti na bojnom polju”.

General dodaje da ne veruje da bilo koja strana može da pobedi. Neki ljudi veruju da Rusi mogu da izdrže još dugo ali on se sa tim ne slaže. “Rusi imaju opreme da popune bojno polje ali nemaju dovoljan broj vojnika”.

Šta je potrebno Ukrajini

Veliki deo svog uspeha na bojnom polju zasniva se na protivtenkovskom oružju koje je donirao Zapad uključujući i britansko lako protivtenkovsko oružje, Javeline i AT-4 (nenavođeno protivtenkovsko oružje) koji su se pokazali smrtonosnim protiv zastarelih sovjetskih oklopa. Kijev kaže da im je potrebno više zaliha.

Ukrajina je takođe dobila britanski PVO sistem Starstreak, britanske ručne lansere koji mogu da gađaju avione i helikoptere, i Stingere, američki sistem zemlja- vazduh sa infracrvenim navođenjem. Slovačka je poslala baterije za PVO S-300 na zahtev presdsednika Zelenskog u skladu sa sporazumom po kome će SAD nadoknaditi njihove istrošene zalihe.

Da bi zaštitila Ukrajinu od ruske Crnomorske flote Britanija je poslala rakete Harpun.

Ukrajinci su obučeni za oružje iz sovjetskog doba a Češka je postala prva zemlja koja je poslala tenkove ovog meseca sa pošiljkom T-72.

Poljska je spremna da uradi isto prema sporazumu sa Britanijom gde su tenkovi Čelendžer 2s privremeno raspoređeni u istočnoj Evropi. Nemačka će sa Slovenijom dogovoriti još jedan sporazum za slanje tenkova T-42. Berlin je takođe poslao 56 vozila PbV-501. Iz Britanije Kijev će primiti 120  oklopnih vozila i dosta vozila Stormwer. Od SAD Kijev dobija 100 američkih oklopnih vozila Humvee i 200 američkih oklopnih transportera M113.

Teška artiljerija će biti kritična u sledećoj fazi. Francuska će dati samohodne haubice Cezar kalibra 155 mm kao dopunu američkim haubicama Zuzana kalibra 155mm. Boris

DŽonson, premijer Britanije, je obećao artiljeriju iako nije još jasno šta će poslati. Nemačka je odbila zahtev Kijeva za samohodne haubice Pancerhaubitze 2000 155 mm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here