Home MAGAZIN GENERAL SAD FILIP BRIDLAV: NATO TRUPE DA UĐU U UKRAJINU, NE SME...

GENERAL SAD FILIP BRIDLAV: NATO TRUPE DA UĐU U UKRAJINU, NE SME SE DOZVOLITI PAD ODESE!

687
0
SHARE

NATO ne sme biti zaplašen pretnjama predsednika Rusije Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje i trebalo bi da pošalje trupe da uspostave bazu za snadbevanje vojnim i humanitarnim zalihama u Ukrajini, rekao je bivši najviši američki komandant u Evropi sa četiori zvezdice, prenosi londonski Tajms.

Kako se sve više teškog naoružanja šalje u region general Filip Bridlav, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu od 2013. do 2016. rekao je da je vreme da se suprotstave Putinu tako što će ući na tlo Ukrajine.

“Moramo da poštujemo činjenicu da bi Putin mogao da koristi nuklearno oružje ali ne bi trebalo da budemo paralizovani time”, kazao je on.

Da li bi njegova upotreba taktičkog nukleanog oružja u Ukrajini bila prekretnica za NATO, EU i svet? Imamo nuklearke i nisam lakomislen. Moramo da preduzmemo mere da ga odvratimo. U suprotnom, naveo je radimo u njegovu korist.

Više svetskih lidera je reklo nećemo se boriti protiv Rusa u Ukrajini”, podsetio je. Dakle sve njih je odvratio Putin. “Ako ga nagradimo (na radeći ništa) to će dovesti do još lošijeg ponašanja. Biće potrebna politička odluka da se kaže: dosta je bilo”, dodao je Bridlav.

Zapad nije došao do te tačke posle Buče, a ne nakon Mariupolja”, naveo je.

Nismo uradili ništa da zaustavimo pad Mariupolja. Šta Zapad radi da ne padne Odesa? Opet ništa.

Bridlev (66) jedan od nekoliko visokorangiranih penzionisanih komandanata koji savetuju Bajdenovu administraciju o Ukrajini na pitanje Šta bi Zapad mogao da uradi? Ukazuje: “Trenutno nema ruskih trupa zapadno od reke Dnjepar, zašto onda ne bismo postavili trupe NATO u zapadnu Ukrajinu da obavljaju humanitarne misije i da uspostavimo prednju bazu za snadbevanje oružjem”?

Komentari generala dolaze u trenutklu posete državnog sekretara SAD Entroni Blinkena i šefa Pentagona Lojda Ostina Kijevu gde su razgovarali sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. Sastanak u nedelju bila je prva poseta najviših američkih zvaničnika Ukrajini od početka rata pre dva meseca.

“Ne možete danas da nam dođete praznih ruku”, rekao je Zelenski pre sastanka. Kako je naveo, ne očekujemo poklone u vidu kolača već očekujemo konkretne stvari i konkretno oružje”, dodao je.

Bridlav navodi da su Ukrajinci vrištali za humanitarnom pomoći. Zašto ne uđemo i pomognemo im?

Što je najvažnije, šta je jedina stvar koju Putin sada želi? On želi kopneni most do Moldavije, a za to treba da zauzme Odesu. Nismo uradili ništa da zaustavimo pad Mariupolja. Šta Zapad radi da ne padne Odesa? Opet ništa”.

Kako je naveo, ovaj lučki grad koji je tokom vikenda pogođen raketnim udarima od vitalnog je značaja za Ukrajinu i njenu ekonomiju. “Ako Odesa padne, Ukrajina će postati zemlja bez izlaza na Crno more. Uticaj na ukrajinski BDP bio bi ogroman. To bi bilo pogubno za privredu”.

Zapad kaže da pruža sve što je Ukrajini potrebno za odbranu od Rusa. Ako su ljudi iz Mariupolja morali da se bore bez PVO sistema Stingers, to je bio neuspeh Zapada.”

General dodaje da sada moramo da osiguramo da Ukrajinci pobede u bici za Odesu. Poslato oružje nije stiglo do Mariupolja jer je Zapad bio suviše spor i kada su oni stigli Rusi su već opkolili Mariupolj”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here