Home MAGAZIN EKONOMSKI STRUČNJAK: HRVATSKA SE OVE GODINE STRMOGLAVLJUJE I POSTAJE NAJSIROMAŠNIJA ZEMLJA U...

EKONOMSKI STRUČNJAK: HRVATSKA SE OVE GODINE STRMOGLAVLJUJE I POSTAJE NAJSIROMAŠNIJA ZEMLJA U EU

648
0
SHARE

Hrvatska ekonomija bi ove godine mogla da se strmoglavi dvostruko više nego što je predvidela, smatra ekonomista Guste Santini.

Zbog posledica pandemije, hrvatska ekonomija bi ove godine mogla da se strmoglavi dvostruko više nego što je to predvidela i da postane najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji, poput Kosova u bivšoj Jugoslaviji, ocenio je Santini, prenosi portal Kosovo online.

Prema mišljenju tog ekonomskog stručnjaka, hrvatska vlada će morati da se zaduži kako bi privreda premostila predstojeću krizu, ali nije dovoljno samo preživeti, piše Novi list.

Vlada bi napokon trebalo da krene sa reformama, koje se godinama odlažu, te uz pomoć domaćih ekonomista i preduzetnika da odredi prioritete za razvoj privrede, kako bi se ona prilagodila novim okolnostima.

Pokretanjem velikih projekata, prema mišljenju Santinija, vlada može da iskoristi i 22 milijarde evra pomoći, koja će sledećih godina Hrvatskoj stići iz Evropske unije.

Iznoseći podatke izrazio je bojazan da će pad BDP biti moguće i 20 odsto, što bi bilo pogubno. Ponovio je da godinama ukazuje da Hrvatska zbog rasta turizma postaje monokulturna privreda.

“Tako velika zavisnost privrede o jednoj delatnosti nikada nije dobra, jer zemlja u tom slučaju postaje ranjiva. Pandemija je potvrdila da je turizam zbog brojnih razloga vrlo ranjiva delatnost. S druge strane, nevolja je u tome što i dalje imamo sezonski, a ne celogodišnji turizam”, dodao je.

Na pitanje da li će krizu olakšati činjenica da je EU osigurala Hrvatskoj 22 milijarde evra u narednim godinama kaže:

“Te 22 milijarde evra zaista su Plenkovićeva pobeda. One nam znače slamku spasa. Bez pomoći iz inostranstva Hrvatska se sasvim sigurno ne bi mogla izvući iz predstojeće krize. Međutim, to me istovremeno zabrinjava.

To ima i drugu stranu medalje, jer razmerno veliki opseg evropske pomoći Hrvatskoj pokazuje naš tragični položaj, da smo nedelotvorni i da postajemo najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji, poput Kosova u bivšoj Jugoslaviji.

Moje je mišljenje da članstvo u EU-u nije zato da Hrvatska bude svojevrsno Kosovo u EU-u i da dobija poklone, nego da bude sastavni dio jednog civilizovanog, ekonomski naprednog i demokratski uređenog sveta”.

(Kosovoonline)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here