Home MAGAZIN EKONOMIJA PROPALA, SVET U DUGOVIMA ZBOG KRORONAVIRUSA A OVE PORODICE SE OBOGATILE

EKONOMIJA PROPALA, SVET U DUGOVIMA ZBOG KRORONAVIRUSA A OVE PORODICE SE OBOGATILE

754
0
SHARE

Pandemija i nestabilna ekonomija nisu sprečile mnoge najbogatije porodice širom sveta da prošire svoje bogatstvo.

Kako piše Bloomberg, američka kompanija Volmart (Wallmart) izgubila je na hiljade radnika tokom pandemije, ali čak ni to nije zaustavilo nemilosrdan rast bogatstva porodice Volton koja poseduje ovaj lanac supermarketa.

Prošle godine dodali su 25 milijardi, pa je sada njihovo bogatstvo procenjeno na 215 milijardi dolara.

Godine ulaganja u Volmartov lanac snabdevanja i mogućnosti e-trgovine bile su veoma isplative, jer je kompanija doživela snažan porast u prodaji u prvom kvartalu uprkos činjenici da je američki maloprodajni sektor teže pogođen pandemijom.

Glava indijske porodice Ambani, Mukeš Ambani, od aprila je uložio više od 20 milijardi dolara u svoje digitalne platforme, povećavši bogatstvo za 61 odsto u prošloj godini.

Švajcarska dinastija Oeri-Hofman dodala je 24 odsto na neto vrednost svog bogatstva deonicama kompanije Roche Holding AG, zbog pojačane prodaje Covid-19 testova.

Porodica Džonson ove godine porasla je za devet milijardi dolara i tako je sada njihovo bogatstvo 46 milijardi dolara.

Političari na levici, uključujući Aleksandriju Okasio-Kortez i Bernija Sandersa, zalažu se za uvođenje poreza na bogatstvo zbog sve veće nejednakosti i rastućeg bogatstva milijardera.

Bivši potpredsednik Džo Bajden, trenutni demokratski predsednički kandidat, nije prihvatio porez na bogatstvo, ali vodi kampanje za veće stope za bogate i korporacije.

(Bloomberg,Nova ekonomija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here