Home AKTUELNO LUKAŠENKOVA IZJAVA ŠOKIRALA SVET: RUSIJA JE ODLUČILA DA JOJ BELORUSI VIŠE NISU...

LUKAŠENKOVA IZJAVA ŠOKIRALA SVET: RUSIJA JE ODLUČILA DA JOJ BELORUSI VIŠE NISU BRAĆA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

835
0
SHARE

Aleksandar Lukašenko je izjavio da je Rusija promenila bratske odnose sa njegovom zemljom „na partnerske“.

Beloruski se uoči predsedničkih izbora, zakazanih za 9. avgust, obratio narodu i parlamentu.

Naglasio je da će Belorusija i Rusija „uvek biti najbliži saveznici, bez obzira ko je na vlasti“:

„Rusija je uvek bila i biće nam najbliži saveznik. To je nepromenljiv faktor, to je duboko u našim narodima“

Lukašenko je izrazio uverenje da se Rusija plaši da će izgubiti Belorusiju jer nema drugih realnih i bliskih saveznika. Priznao je da je Zapad počeo pokazivati značajniji interes za Belorusiju i poručio:

„Naš odgovor je poznat svima: Belorusija se ni sa kim ne druži protiv nekog trećeg. Mi smo za multivektorsku, doslednu i predvidljivu spoljnu politiku“.

Beloruski lider je naveo da su pohapšeni ruski državljani „ispričali sve“ i pozvao Moskvu da prestane da manipuliše činjenicama“:

„Želim da svi predstavnici Ruske Federacije koji ovde sede, a i oni koji me sada slušaju, prestanu da lažu i da se bave ovakvim pisanijama po medijima.

Uhapšeni su istrazi priznali da su ih namerno poslali u Belorusiju. Sve je laž o Istanbulu, o Venecueli, o Africi i Libiji. Ti ljudi su posvedočili da su specijalno poslati u Belorusiju. Taj tim je imao zadatak da čeka“.

Lukašenko nije otkrio šta je trebalo da „čeka“, ali je negirao izveštaje da je sa ruskim rukovodstvom dogovorio „spektakl sa hapšenjem 33-ce Rusa“.

U nastavku je naveo: „Milijarde su bačene na Belorusiju, mobilisane su najnovije tehnologije. A neki sada plasiraju tvrdnje da su to dogovorila dva predsednika. To je veoma opasan signal“.

Lukašenko je pozvao sunarodnike na očuvanje mira i reda u zemlji i rekao da „lutkari neće uspeti“. I upozorio:

„Dođe li do pokušaja destabilizacije stanja u Belorusiji – buktiće tako da će se osetiti sve do Vladivostoka.

Našu zemlju je nemoguće poljuljati, ovde neće biti obojenih revolucija sve dok je njena upravljačka vertikala jaka i dok uživa poverenje naroda“.

Prvi operativac Beloruskog saveta bezbednosti Andrej Ravkov izjavio je da su u Rusiji formirane još dve grupe koje bi navodno bile ubačene u Belorusiju da bi „napravile revoluciju“.

Moskva je na ovo već odreagovala.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, prvo se saglasila sa Lukašenkom da odnosi dve zemlje imaju imaju „čvrst i trajan fundament“. Pa dodala da krivica uhapšenih državljana Rusije u Minsku nije ničim dokazana:

„Rusija neće dozvoliti da njeni građani stradaju – bez obzira na spektakl koji gledamo. U Minsku to odlično znaju“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here