Home MAGAZIN CRNE SLUTNJE VISOKIH ZVANIČNIKA SA ZAPADA: OVO SU TRI SCENARIJA KOJA NATO...

CRNE SLUTNJE VISOKIH ZVANIČNIKA SA ZAPADA: OVO SU TRI SCENARIJA KOJA NATO UVLAČE U RAT

258
0
SHARE

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

razmene između Rusije i Zapada neizbežno porasti. Češka je poslala tenkove, Slovačka S-300. Oba poteza na početku rata smatrala bi se rizičnim, ali sa svakim novim zločinom ruskih vojnika, odlučnost NATO-a raste, a njegove rezerve se tope.

Češka je već poslala tenkove, doduše zastarele T-72 iz sovjetskog doba, ali ovo je prva

takva pomoć iz jedne zemlje NATO-a. Slovačka šalje svoje raketne sisteme PVO S-300. Oba poteza bi izgledala neverovatno rizična na početku rata.

Britanski poslanik Tobijas Elvud, koji predsedava parlamentarnim odborom za odbranu, on je jedan od onih koji veruju da Putin blefira kada bauk nuklearnog oružja istekne i da NATO treba da učini više.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Bili smo previše oprezni sa oružjem koje smo bili voljni da pošaljemo. Potreban nam je jači stav. Dajemo Ukrajincima dovoljno da prežive, ali nedovoljno da pobede, i to se mora promeniti – rekao je Elvud.

Tri scenarija da se NATO umeša u rat

Pa kako bi tačno ovaj rat između Rusije i Ukrajine mogao da eskalira u širi panevropski sukob u koji će se NATO umešati? Postoji niz mogućih scenarija koji će nesumnjivo zaokupiti umove zapadnih ministarstava odbrane.

Ovo su neki od scenarija:

1. Protivbrodska raketa koju je isporučio NATO, koju su ispalile ukrajinske snage u Odesi, pogađa i potapa ruski ratni brod u Crnom moru uz gubitak skoro 100 mornara i desetina marinaca. Broj smrtnih slučajeva ove veličine u jednom udaru bio bi bez presedana i Putin bi bio pod pritiskom da odgovori u nekom obliku.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

2. Ruski strateški raketni napad cilja na konvoj vojne opreme koji prelazi iz zemlje NATO-a, poput Poljske ili Slovačke, u Ukrajinu. Ako bi bilo žrtava na NATO strani granice, to bi

potencijalno moglo da izazove član 5 Povelje NATO-a, dovodeći čitavu alijansu da brani napadnutu zemlju.

3. Usred žestokih borbi u Donbasu, u industrijskom objektu dolazi do eksplozije koja rezultira oslobađanjem toksičnih hemijskih gasova. Iako se to već dogodilo, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Međutim, ako bi to rezultiralo masovnim žrtvama, poput onih izazvanih upotrebom otrovnog gasa u Guti u Siriji, i ako se utvrdi da su ga namerno izazvale ruske snage, NATO bi bio dužan da odgovori.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Sasvim je moguće da se nijedan scenario neće ostvariti

Sasvim je moguće da se nijedan od ovih scenarija neće ostvariti. Ali dok su zapadne nacije pokazale redak stepen jedinstva u svom odgovoru na rusku invaziju, postoje

sugestije da su samo reaktivne i da ne razmišljaju o tome šta bi trebalo da bude kraj ovog sukoba.

Veće strateško pitanje je da li se naša vlada bavi kriznim upravljanjem ili stvarnom strategijom. Ono što pokušavamo da postignemo je da pružimo Ukrajini svu pomoć koju možemo, osim one koja bi dovela do Trećeg svetskog rata. „Problem je što je Putin bolji poker igrač od nas“, kaže jedan od najiskusnijih britanskih vojnih oficira koji je želeo da ostane anoniman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here