Home MAGAZIN VELIKI OBRT! U TOKU JE POBUNA PET ZEMALJA EU PROTIV EMBARGA NA...

VELIKI OBRT! U TOKU JE POBUNA PET ZEMALJA EU PROTIV EMBARGA NA GAS I NAFTU IZ RUSKE FEDERACIJE..

573
0
SHARE

Pet evropskih država je ogorčeno mogućnošću uvođenja embarga na ruske energente. O tome piše britansko izdanje Dejli Ekspresa.

Prema rečima autora materijala, „pobunu“ u Evropskoj uniji predvodi mađarski premijer Viktor Orban, koji smatra da bi takva zabrana ubila zemlju.

„Viktor Orban je prekršio evropski poredak i predvodio ustanak protiv sankcija EU, dok blok očekuje oštrije kazne protiv Rusije“, naglašava novinar.

Osim toga, u materijalu se navodi da embargo na naftu i gas iz Rusije zabrinjava Italiju, Austriju, Holandiju, koje strahuju od ekonomskog haosa.

Takođe, Nemačka je u poslednje vreme postala ozbiljnija u prekidu odnosa sa Moskvom, pošto 40 odsto gasa koji kupuje Berlin dolazi iz Ruske Federacije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Nemački televizijski kanal Die Velt saopštio je da bi zabrana uvoza ruskih energenata mogla ostaviti evropske zemlje prazne police i bez poluga pritiska na Moskvu.

Mediji napominju da članice EU imaju različite stavove prema uvođenju ove zabrane. Ako ga podržavaju Poljska, Italija i baltičke zemlje, onda su Nemačka, Austrija, Mađarska i Slovačka kategorički protiv. Francuska još nije izrazila svoj stav o embargu na ruske energente.

Ranije, 5. aprila, Evropska komisija (EK) objavila je peti paket sankcija Rusiji . Kako je objasnio zamenik šefa EK Valdis Dombrovskis, novi paket ograničenja biće usmeren protiv oblasti trgovine, transporta i energetike.

Tako će, prema novim sankcijama, EU zabraniti izvoz poluprovodnika, mašina i transportne opreme u Rusku Federaciju u iznosu od 10 milijardi evra.

Novi paket uključuje zabranu učešća ruskih kompanija u javnim nabavkama u Evropskoj uniji i o svakoj finansijskoj podršci agencijama ruske vlade. Pored toga, EU će zabraniti uvoz uglja iz Rusije u iznosu od 4 milijarde evra godišnje.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Ministar ekonomije, zamenik kancelara Robert Habek, 2. aprila je predvideo smrt nemačkog prosperiteta u slučaju embarga na snabdevanje energentima iz Rusije.

Prema njegovim rečima, zemlji nedostaje infrastruktura za uvoz gasa i nafte na druge načine.

Pritisak sankcija na Rusiju je pojačan nakon početka vojne operacije zaštite Donbasa , koja je najavljena 24. februara.

Nekoliko dana ranije, situacija u regionu je značajno eskalirala zbog granatiranja ukrajinske vojske.

Vlasti Donjecke i Luganske republike najavile su evakuaciju stanovnika u Rusku Federaciju, a obratile su se i Moskvi za pomoć .

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 21. februara ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR .

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here