Home AKTUELNO ZAŠTITNIK GRAĐANA ISPITUJE SLUČAJ OCA KOJI JE UZDRMAO CELU SRBIJU (VIDEO)

ZAŠTITNIK GRAĐANA ISPITUJE SLUČAJ OCA KOJI JE UZDRMAO CELU SRBIJU (VIDEO)

867
0
SHARE

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za N1 da Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca deca nisu oduzeta zbog siromaštva, kako to prenose mediji, jer u Srbiji, kaže, nikome dete nije oduzeto zbog siromaštva.

Nedavno televizijsko emitovanje filma „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, aktuelizovalo je priču o „stvarnom ocu“ Đorđu Joksimoviću (50) iz Kragujevca, koji se skoro šest godina bori za starateljstvo nad tri maloletne ćerke i njihov povratak iz hraniteljske porodice.

Slučaj ovog oca uzdrmao je celu Srbiju, a u preispitivanje svih okolnosti koje su dovele do oduzimanja dece, uključila su se nadležna ministarstva i zaštitnik građana. O tom slučaju su nedavno razgovarali ministarka rada Zorana Mihajlović i Pašalić.

„Netačna je kvalifikacija da su Joksimoviću deca oduzeta zbog siromaštva, nikome nije oduzeto dete zbog siromaštva, več zbog toga što, eventualno, to ćemo da utvrdimo, je došlo do neadekvatnog odnosa prema deci, zanemarivanja u bilo kom smislu, da i u pogledu vaspitanja i higijene.

Dati neku kvalifikaciju na osnovu toga što je pokrenut postupak je nemoguće. Mi smo za sada u posedu dokumenata koje smo dobili iz Ministarstva rada. Trebalo bi da danas stigne, iz centra u Kragujevcu su nam obećali da će nam poslati svu dokumentaciju koju oni imaju. Obavio sam i razgovor sa Joksimovićem, da svu dokumentaciju koju on ima, da uputi instituciji ili ćemo mi otići po nju“, kazao je Pašalić za Novi dan na N1.

A dokumentacije, kako je naveo sam Joksimović, ima pun gepek od auta, dodao je Pašalić.

„Kada sve to pročitamo, tek onda možemo da donesemo neke zaključke“, naglasio je.

A novo pitanje koje se tada može postaviti je – da li je neko u sistemu zakazao.

„Da li je neko zakazao i da li su tačno utvrđene činjenice koje su bile uzrok tome da deca budu upućena u hraniteljsku porodicu. To ne znamo još i ne mogu da prejudiciram koliko će vremena trebati, ali će se uraditi najhitnije moguće, jer je situacija specifična“, izjavio je Pašalić.

„Podneo sam više od 130 zahteva za ovih šest godina. Ispunjavao sve što su od mene tražili, obezbedio posebnu sobu za devojčice, kupatilo… Imam i posao na neodređeno vreme. To je bio i poslednji zahtev. Sve sam ispunio, ali je i dalje moj slučaj tapkao u mestu. Centar je jednostavno sve ignorisao“, ispričao je Joksimović u intervjuu za portal Nova.rs.

On je izneo sumnju da je u njegovom slučaju Centar za socijalni rad „postupao mimo zakona“.

„Institucija Zaštitnika nije radila preko kolena, najlakše je bilo izdati saopštenje u nekoliko dana, ali to nije moj manir rada. Đorđe i ja smo razgovarali, rekao sam mu da ćemo mi uraditi na osnovu onoga što postoji u dokumentima“, objašnjava zaštitnik građana.

Po životnoj priči Đorđa Joksimovića snimljen je film “Otac”. Đorđe nažalost, još nije uspeo da se izbori za svoju decu i vrati ih pod svoje okrilje.

– Do ovog filma, koji je do srca pogodio moju patnju, čini mi se i nisam bio svestan kroz šta sam prošao. Ali od toga veći je bol da mene, vas, svakog čoveka koji je čovek, moja sudbina više pogađa od onih koji su mi decu oduzeli, a ne vraćaju mi ih. Zašto, pitam, a odgovora nema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here