Home AKTUELNO (VIDEO) BUNT I NASILNI PROTESTI ŠIROM EVROPE ZBOG RESTRIKTIVNIH MERA- OVO SE...

(VIDEO) BUNT I NASILNI PROTESTI ŠIROM EVROPE ZBOG RESTRIKTIVNIH MERA- OVO SE DEŠAVA..

962
0
SHARE

Uvođenje novih oštrijih mera u borbi protiv širenja virusa korona širom Evrope pokrenulo je talas nasilnih protesta.

Tokom vikenda došlo je do sukoba i hapšenja na protestima u Rimu, Napulju, Londonu, a napadnut je nemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh u Berlinu.

Nemiri su u subotu uveče izbili na ulicama Rima i došlo je do sukoba desničara, koji su protestovali protiv korona mera, i policije.

Nasilje je počelo još dok su demonstranti prilazili centru grada, palili su i bacali baklje i druga pirotehnička sredstva.

Scene u glavnom gradu Italije ličile su na one u Napulju u petak uveče, gde je stotine ljudi izašlo na ulice da se usprotivi uvođenju oštrijih mera za suzbijanje širenja virusa.

Demonstranti u Napulju su bacali dimne bombe i petarde u centru grada, a policija je uzvratila suzavcem.

Na protestu su uglavnom bili mladi ljudi, koji prkose policijskom času, koji su uvele regionalne vlasti.

Oko stotinu demonstranata je probilo kordon blizu zgrade regionalne uprave u petak uveče, prenela je italijanska agencija ANSA. Pored dimnih bombi, kordon od oko 100 policajaca u punoj opremi je gađan i flašama.

Italija danima beleži ogroman rast broja novih zaraza virusom korona, a juče je bilo više od 21.000 novozaraženih. Pored policijskog časa, koji je ranije uveden u pojedinim regionima, u Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 sati, zatvaranju teretana, bioskopa i bazena.

U Londonu je u subotu održan protest zbog restriktivnih mera koje je donela britanska vlada u borbi sa korona virusom, a policija je privela nekoliko osoba.

Učesnici protesta okupili su se u Hajd parku, uglavnom noseći transparente i natpise, i pozivajući na ukidanje obaveze o nošenju zaštitne maske, prenosi Bi-Bi-Si.

Policija je uhapsila najmanje 18 osoba tokom protesta.

U Velikoj Britaniji broj novozaraženih na dnevnom nivou je oko 20.000, a broj umrlih raste.

Molotovljev  koktel na Institut za zarazne bolesti u Berlinu

Nekoliko napadača bacilo je molotovljev koktel na nemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh u Berlinu, nanevši malu štetu zgradi, saopštila je danas policija.

Incident se dogodio u toku noći, a čuvari u institutu, koji savetuje vladu o merama javnog zdravlja za suzbijanje pandemije korona virusa, bili su svedoci napada, prenosi Rojters.

Napadači koji nisu uhvaćeni razbili su jedan prozor na zgradi, navodi se u saopštenju policije. Niko nije povređen.

Berlinska policija istražuje da li je napad bio politički motivisan, navodi se u saopštenju.

U Nemačkoj na dnevnom nivou danima ima više od 8.000 novozaraženih korona virusom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here