Home AKTUELNO TIODOROVIĆ: NORMALIZACIJA ŽIVOTA TEK U JUNU! EVO NA KOGA SE NEĆE ODNOSITI..

TIODOROVIĆ: NORMALIZACIJA ŽIVOTA TEK U JUNU! EVO NA KOGA SE NEĆE ODNOSITI..

1096
0
SHARE

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će se gradjani Srbije, sudeći prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u normalne tokove života vratiti u junu.

Tiodorović je objasnio da se normalizacija života može očekivati kada se bude javljao tek po neki sporadičan slučaj Kovida-19 i kad „budemo sigurni da se deca neće razboleti“.

– Najoptimističnija prognoza je da vrtići i škole prorade krajem maja, a možda čak i u junu. Fakulteti će pratiti rad škola, a o treninzima i sportu još je rano da razmišljamo”, rekao je doktor Tiodorović.

On je objasnio da se normalizacija života može očekivati kada se bude javljao tek po neki sporadičan slučaj Kovida-19 i kad „budemo sigurni da se deca neće razboleti“.

Penzioneri ključna grupa

Kada je reč o penzionerima, Tiodorović je rekao da oni ostaju u istom tretmanu, i dalje moraju da budu potpuno zatvoreni jer su najosetljiviji i poslednji će biti oslobodjeni mera.

Na pitanje da li ova situacija mogla biti izbegnuta, doktor je izričit:

– Nikako nismo mogli da izbegnemo nešto što je pandemija, nešto što se širi po celom cvetu, nešto što je stiglo u Evropu, pa logično je bilo da dođe i do nas.

Ovo su samo izbegle afričke zemlje u kojima ima samo importovanih slučajeva, ali nema masovnog oboljenja.

Svugde gde je previše toplo, nema virusa, on ima masni oklop koji se na vrućini topi i tako se uništava, a najviše ga ubijaju ultravioletni zraci.

Da je i država odigrala ključnu ulogu u svemu, svedoči sledeće:

– Država je u pravom momentu delovala, mišljanja sam da smo delovali brže od zemalja u našem okruženju, pa čak i od nekih zemalja koje su članice EU.

To se vidi po tragičnim rezultatima koje imaju Italija, Španija, oni imaju ozbiljno povećanje obolelih i umrlih. Tu je i Švajcarska, Belgija, Francuska…

Možemo slobodno reći da je državni sistem reagovao na vreme te je sprečeno naglo širenje epidemije.

Recimo, Amerika ima velike probleme iako je u pitanju velika sila, pa i Nemačka koja je u Evropi najjača u ekonomskom pogledu i oni imaju značajan broj obolelih i umrlih.

Da, definitivno je Srbija delovala na vreme, povučene su neophodne mere, ali i obezbeđena su medicinska i zaštitna sredstva.

Vraćanje u normalne – druga faza je MAJ

– Ako se budu poštovale sve mere, ako postoji socijalna distanca, ova faza će se završiti krajem maja, početkom juna.

– Imamo drugu fazu, a to je jesen i zima kada je moguće da se virus vrati, ali kao crevni i respiratorni.

On možda neće biti tako jak i napadan kao što je sada, nego će biti sa manjim intenzitetom, kao što je bio slučaj sa gripom, počeo je sa pandemijom pa je završio kao sezonski grip.

Zato moramo biti spremni i pokušati da eliminišemo sve izvore infekcija.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here