Home AKTUELNO Težak udar: Moskva uvodi analog evra za “Evroazijsku Uniju”- ruši evro i...

Težak udar: Moskva uvodi analog evra za “Evroazijsku Uniju”- ruši evro i dolar!

321
0
SHARE

Andrej Klišas, šef Ustavnog odbora Saveta Federacije, rekao je da se Rusija sprema da počne prodaju  žitarica i đubriva u rubljama.

Zašto Moskva ima koristi od tranzicije valute i kakav će to uticaj imati na dolar, objasnio je ekonomista Aleksandar Razuvaev.

Ranije je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao na Sveruskom žitnom forumu da će Ministarstvo poljoprivrede razgovarati sa državama Bliskog istoka i Severne Afrike o mogućnosti prelaska na plaćanje isporuke na tenderima u rubljama.

Takođe će biti promenjen mehanizam plaćanja kako bi se iz njega isključile evropske banke.

U odluci Rusije da trguje u rubljama nema politike , rekao Aleksandar Razuvajev , član Nadzornog odbora Ceha finansijskih analitičara i menadžera rizika.

Ako je šema plaćanja kao što je počeo da praktikuje Gasprom, to je garancija da će Ruska Federacija dobiti novac.

„Ova šema omogućava Rusiji da se oslobodi rizika dobijanja, ne novca, već potraživanja za snabdevanje.

Obzirom da je hrana politička tema, Zapad može da podmetne iskonstruisanu prevaru i ne

plati dug. Da se ​​to ne dogodi, postojaće ista šema plaćanja kao i u slučaju gasa“, rekao je sagovornik.

Šteta za valute

Svako smanjenje broja transakcija dolarom i evrom u spoljnoj trgovini utiče na njihovu stabilnost. Posebno snažan udarac se oseća kada su u pitanju neka kultna tržišta poput gasa i pšenice.

Zapad je takođe sebi zadao veliki udarac u reputaciji kada je zamrznuo 300 milijardi dolara rezervi Rusije. Ipak, status obe alternativne svetske valute do sada ništa ne ugrožava, smatra Razuvaev.

„Čim se rat u Ukrajini završi, oni će odmrznuti rezerve“, tvrdi ekonomista.

Nadnacionalna valuta

Plaćanje izvoza u rubljama, prema rečima Razuvajeva, je efikasno rešenje koje već nekoliko godina praktikuje Rusija. Zemlja postepeno prebacuje svu spoljnu trgovinu sa zemljama Evroazijske unije na rublju, primetio je Razuvaev.

„Postsovjetski prostor najbolje se drži na okupu jednim novcem. Potrebna nam je evroazijska rublja – analog evra, nadnacionalna valuta za zemlje ZND. Ako je to ruska rublja, onda ni to nije loše “, rekao je on.

Položaj Rusije u spoljnom svetu zavisiće od toga kako se rublja koristi u spoljnoj trgovini. Ali, pre svega, neophodno je uspešno završiti specijalnu operaciju, smatra Razuvaev.

„Buduće geopolitičke pozicije Rusije u svetu u velikoj meri će zavisiti od uspeha u Ukrajini, upravo ovaj trenutak utiče na politiku i ekonomiju. Ali ne sumnjam u uspešan završetak specijalne operacije, srećno našim momcima “, rekao je ekonomista.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin najavio potrebu da se ubrza tranzicija u spoljnoj trgovini u rubljama i nacionalnim valutama partnerskih država.

Šef zemlje je ovu potrebu objasnio činjenicom da su neprijateljske države uvele ozbiljna

ograničenja Ruskoj Federaciji. Zapad ometa rad domaćeg biznisa, što dovodi do pogoršanja logistike izvoza i uvoza i stvara prepreke za plaćanje roba i usluga.

Rusija od 1. aprila prima novac za gas u nacionalnoj valuti. Kupci prenose dolare ili evre na strani račun u Gazprombanci, zatim se konvertuju po moskovskom kursu i prebacuje na račun u rubljama.

Ranije su plaćanja vršena preko stranih banaka, a Zapad je imao mogućnost da blokira transfer ili zamrzne novac. Sada Ruska Federacija garantovano dobija sredstva.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini počela je 24. februara. Glavni zadatak je zaštita stanovnika Donbasa od genocida kijevskog režima. Glavni ciljevi su demilitarizacija i denacifikacija države.

Odluka ruskih vlasti da pređu na novu šemu plaćanja gasa koji se izvozi u neprijateljske zemlje u rubljama omogućila je Moskvi da ojača nacionalnu valutu. Ovo je ranije preneo CBC News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here