Home AKTUELNO SRPSKA ZVER! NAJNOVIJE NAORUŽANJE VOJSKE SRBIJE FK-3 može da gađa odjednom čak...

SRPSKA ZVER! NAJNOVIJE NAORUŽANJE VOJSKE SRBIJE FK-3 može da gađa odjednom čak ŠEST CILJEVA sa 12 raketa

482
0
SHARE

Prema najavama iz Ministarstva odbrane, za potrebe PVO Vojske Srbije, nabavljene su četiri raketne baterije FK-3, koje će, opet po izjavama nadležnih iz Ministarstva odbrane, biti u sastavu jednog raketnog diviziona i to 2. Rd iz sastava 250. Raketne brigade PVO.

Kako piše specijalizovani portal „Tango Six“ u detaljnoj analizi, prva komponenta koju treba je Kolimatorska stanica, smeštena na vozilu 6×6, a koja se izdvaja među ostalim komponentama sistema po visokom jarbolu na kome se nalaze antene.

Stanica služi za kalibraciju položaja i za proveru komunikacije između rakete u letu i radara za praćenje ciljeva i navođenje raketa, slanjem simuliranog signala. Stanica se postavlja na 200-300 metara od radara, kod posedanja novog vatrenog položaja.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Osmatrački radar JSG-100, dometa 240 km, osnovni je izvor informacija o stanju u vazdušnom prostoru raketne baterije. Namenjen je za osmatranje vazdušnog prostora i pravovremenu detekciju i otkrivanje nadolazećih pretnji. Prema dostupnim podacima, radar može samostalno otkriti do 100 ciljeva istovremeno. Radar ima svoju Pokretnu stanicu za napajanje, piše „Tango Six“.

Radar za navođenje raketa H-200, sa oznakom RV (Radar Vehicle), namenjen je za zahvat i praćenje ciljeva i za navođenje raketa. Može se reći da je ovaj radar srce sistema FK-3.

Prati precizno do šest ciljeva i na njih vodi do 12 raketa istovremeno, plus istovremeno obrađuje još preko 30 ciljeva na nivou tragova.

Radar je u mogućnosti da prati ciljeve u krugu od 360 stepeni i na visinama do 27 km. Na radar se uvezuje tri do šest lansera sa po četiri rakete u kontejnerima. Na Štitu 2022, prikazano je uvezivanje četiri lansera.

Radar sadrži nekoliko tehnika za borbu protiv smetnji, a opremljen je i sistemom za automatsku nivelaciju, samopozicioniranje i samoorijentaciju. Napaja se pomoću agregata. Masa radara iznosi oko 32 tone.

Osmatračkim radarom JSG-100 i Radarom za praćenje ciljeva i navođenje raketa RV,

upravlja se daljinskim putem iz Komandnog vozila CCV. Dakle, posade oba radara, imaju zadatak da radare dovezu na položaj, prevedu u borbeni poredak i uključe u rad.

Upravljanje radarima i kompletnom baterijom obavlja se iz ove CCV Stanice koja se takođe nalazi na točkaškoj šasiji 6×6 na kojoj se nalaze i agregati. Stanica može upravljati komponentama baterije (radari i lansirna vozila) putem žičane veze na daljinama do 300 metara ili putem bežične veze na daljinama do čak 1.000 metara, piše „Tango Six“.

Namena Komandnog vozila CCV je daljinsko upravljanje napajanjem i slanje govornih komandi na borbena vozila, blagovremeni prijem borbenih komandi i naređenja od

pretpostavljene komande u realnom vremenu, sposobnost prijema i korišćenja informacija o situaciji u VaP-u koje su poslate od drugih izvora, blagovremeni prikaz informacija o situaciji u VaP-u i raketama, podsistemima upravljačkog vozila i vozila za lansiranje raketa, izveštavanje pretpostavljene komande o kompletnoj situaciji u vazduhu i rezultatima gađanja, obrada podataka, upravljanje vatrom, izračunavanje momenta lansiranja, susreta, kontrola leta rakete, ocena rezultata gađanja, obuka pojedinaca i posluge, kontrola funkcionisanja vozila za lansiranje raketa i procesa lansiranja.

Komandno vozilo CCV sastoji se od upravljačke kabine i šasije. Upravljačka kabina sadrži niz konzola na kojima su ugrađeni pokazivači: situacije u VaP-u, zone lansiranja, komandni displej, displej za osmatranje, displej za praćenje, uređaji za komunikaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here