Home AKTUELNO Orban: Embargo EU na rusku naftu jednak je atomskoj bombi!

Orban: Embargo EU na rusku naftu jednak je atomskoj bombi!

345
0
SHARE

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je predlog Evropske unije da se uvede embargo na energente iz Rusije po snazi jednak atomskoj bombi.

Prema njegovim rečima, sankcije Evropske unije protiv energetskog sektora Rusije predstavljaju „crvenu liniju“ za Mađarsku.

„Bio sam spreman da prihvatim prvih pet sankcija Evropske unije, ali sam od samog početka dao na znanje da postoji ‘crvena linija’, a to je energetika“, rekao je Orban za mađarski radio „Košut“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Orban je istakao da je Mađarskoj za preusmeravanje na druge isporuke potrebno pet godina.

„Biće nam potrebno najmanje pet godina, kao i novac, da bismo mogli da se preorijentišemo na drugi poredak i da prilagodimo fabrike, zbog toga smo vratili Evropskoj komisiji taj predlog na doradu“, rekao je Orban i dodao da se Mađarska zalaže za konstruktivni dijalog.

Sankcije ruskom patrijarhu neprihvatljive

Mađarski premijer je, takođe, naglasio da neće podržati da se patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril unese u sankcioni spisak.

„Nećemo dopustiti uključivanje crkvenih vođa u sankcioni spisak“, rekao je Viktor Orban.

Evropska unija najavila je usvajanje šestog paketa sankcija protiv Rusije, koji bi, kako su naveli evropski zvaničnici, trebalo da obuhvati postepeno odustajanje od ruske nafte, ograničenja protiv pojedinih ruskih medija, kao i isključivanje još tri ruske banke iz međunarodnog bankarskog sistema SVIFT.

Među najavljenim merama je i uvršćivanje patrijarha Kirila u sankcioni spisak, kao i pojedinih visokih vojnih zvaničnika Rusije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here