Home AKTUELNO SAD SE NE MOGU ODUPRETI FRONTU RUSIJE I KINE- ZATO ĆE EU...

SAD SE NE MOGU ODUPRETI FRONTU RUSIJE I KINE- ZATO ĆE EU MORATI DA UĐE U BITKU- POČINJU OZBILJNE STVARI

701
0
SHARE

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da je Vašington ipak uspeo da “razbije” Evropsku uniju, primoravši je da sa njim izađe kao ujedinjeni front protiv Kine i Rusije.

Situaciju komplikuje činjenica da cje počelo predsedavanje Nemačke u EU. I nemačka kancelarka Angela Merkel već je izrazila želju da u ime Evropske unije započne „ozbiljne pregovore“ sa Kinom, bez uključivanja Sjedinjenih Država.

Prema politikologu,  Vašingtonu se ta pozicija uopšte ne sviđa. Štaviše, Amerikanci ne kriju nezadovoljstvo jer je nemačka liderka izabrala da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom posete samitu G7 u Sjedinjenim Državama.

Sada se Sjedinjene Države uopšte ne stide da se umešaju u evropsko-kinesku politiku, rekao je Rar.

Zapravo, oni to rade vrlo oštro, ustvari postavljajući EU ultimatum: Evropa mora da prekine ekonomsku saradnju sa Kinom. Samo u tom slučaju ona će moći da računa na američku tehnologiju i podršku.

Istovremeno, Bela kuća insistira na tome da Evropska unija gradi odnose sa Kinom na isti način kao što to radi sa Rusijom. Drugim rečima, Vašingtonu je potreban još jedan konflikt.

“Sada svi traže nekakav kompromis. Očigledno je da su Amerikanci zaista dokrajčili Evropljane, što ih prisiljava na zajednički međusobni dijalog u vezi s Kinom, pretnjom od nje i zajednički otpor”, naglasio je politikolog.

U ovoj situaciji je primetno da Sjedinjene Države nemaju snagu da se same izbore protiv Rusije i Kine. Po tom pitanju, potrebni su im evropski saveznici. Tako Vašington pokušava da ih pridobije na način na koji je i do sada navikao a to je sila i ucena, zaključio je Rar .

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here