Home AKTUELNO RUSIJA ZADAJE SMRTONOSAN UDARAC: OŽIVLJAVANJE “ZLATNOG STANDARDA” RUŠI DOLAR

RUSIJA ZADAJE SMRTONOSAN UDARAC: OŽIVLJAVANJE “ZLATNOG STANDARDA” RUŠI DOLAR

475
0
SHARE

Pandemija koronavirusa izazvala je početak izuzetno neprijatnih događaja na raznim međunarodnim tržištima.

Glavne svetske sile, nalazeći se u uslovima ekonomske krize, našle su najpovoljniji izlaz za izdavanje dolara, evra i drugih valuta. Takvi procesi, zauzvrat, utiču na cenu zlata koja i dalje raste zbog velike potražnje za plemenitim metalom.

Kao što je ekonomski stručnjak Dmitrij Adamidov napomenuo, ovakav razvoj događaja će izazvati inflaciju, zbog čega će popularnost zlata samo rasti.

Mnogi svetski igrači okrenuće se žutom metalu kao zaštitnom sredstvu do kraja „koronakrize“.

Skorašnji događaji, prema mišljenju stručnjaka, sugerišu oživljavanje “zlatnog standarda”. Ne treba očekivati iste procese koji su bili pre sredine 20. veka, ali vrednost dragocenog metala u strukturi međunarodne trgovine definitivno će se povećati, rekao je Adamidov.

„Sistem dominacije dolara postepeno postaje stvar prošlosti, ne shvataju svi šta će se dalje događati, ali se svi sećaju zlatne funte, zlatnog dolara i drugih valuta sa „zlatnom“ komponentom “, naglasio je ekspert.

Ono što je značajno, Rusija je postavila trend nabavke zlata. Pre nekoliko godina, Moskva je počela da prodaje američke hartije od vrednosti i ulaže prihod u žuti metal.

Nakon nekog vremena, ovu taktiku usvojila je Kina, a potom i niz drugih država. Stoga, postoji svaki razlog da se veruje da je Rusija pokrenula taj proces, što bi na kraju moglo da dovede do kraja hegemonije dolara.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here