Home AKTUELNO KAD MARIONETA DOĐE NA ČELO DRŽAVE: KAKO JE PAŠINJAN UNIŠTIO JERMENIJU

KAD MARIONETA DOĐE NA ČELO DRŽAVE: KAKO JE PAŠINJAN UNIŠTIO JERMENIJU

312
0
SHARE

Sumorna stvarnost

U momentu kada je počeo  rat u Arcahu, Jermenija je izgubila svog najbližeg saveznika, svog najpouzdanijeg suseda, vojska je prolazila kroz ozbiljne šokove izazvane

konstantnim promenama u komandnom kadru, služba nacionalne bezbednosti je bila zaokupljena lovom na političke protivnike, a ekonomija je bila uništena zbog virusa COVID-19 i lošeg upravljanja. Štaviše, Jermenija se sada nalazi na ivici građanskog rata, sa društvom podeljenim više nego ikada i vladom bez apsolutno ikakvog uticaja ili veza u Rusiji, Evropi ili Sjedinjenim Državama.

Ovo je stvarnost, a ostalo je istorija. Koliko god neko pokušavao da okrivi prethodne vlasti (prema kojima takođe imam rezerve) ili širio priče o krivici svih osim aktuelne vlasti, činjenice kažu sledeće: Prethodni politički lideri uspevali su da zadrže Arcah kao deo naše domovine (svejedno da li diplomatskim ili drugim sredstvima).

Čak i ako na trenutak poverujemo da je sve ovo planirano od 2011. godine, svaki pristojan lider bi javnosti odmah na početku rekao istinu, i pre bi izabrao da podnese ostavku nego da potpiše onakav sporazum.

Lider koji se putem Fejsbuka tri puta dnevno uživo uključuje kako bi pričao o svojoj supruzi, svom odelu ili cenama paradajza, definitivno je mogao naći vremena da jermenskom narodu objasni status pregovora.

Ali izgleda da je toplina vladalačke fotelje Pašinjanu bila važnija od granica naše domovine, i on je žrtvovao Arcah – kojeg je nazivao “ուրիշների հողը”, odnosno „zemljom koja pripada drugima“ – da bi ostao na vlasti.

Počivajte u miru, naši heroji! Jednog dana, kada se ova nacija probudi, izdigne iznad glasina sa društvenih mreža i pročita svoju istoriju, možda će naučiti kako se gradi nacionalna država.

Mnogo sam razmišljao pre pisanja ove kratke analize i pitao se da li je vredna mog vremena. Ako nađem snage, možda ću uskoro napisati članak o strateškim odlukama koje su nas koštale gubitka samog rata; ali o tome drugom prilikom.

*Reč je nepotpisanoj objavi jermenskog medija Positive Hayastan

Izvor Fejsbuk/Positive Hayastan

(Standard.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here