Home AKTUELNO GORI SIBIR- PRETI APOKALIPSA: NAJVEĆA OPERACIJA GAŠENJA POŽARA OD RASPADA SOVJETSKOG SAVEZA!

GORI SIBIR- PRETI APOKALIPSA: NAJVEĆA OPERACIJA GAŠENJA POŽARA OD RASPADA SOVJETSKOG SAVEZA!

347
0
SHARE

Toplotni talas u jednoj od najhladnijih regija sveta izazvao je šumske požare i zapretio sibirskom gradu Jakutsku apokalipsom u obliku gustog otrovnog dima.

Smatra se da visoki nivoi čestica, a možda i hemikalija, uključujući ozon, benzen i vodonik cijanid, čine ovo jednim od najgorih zagađivača vazduha u svetu u istoriji. Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbegli gušenje dimom od požara koji bi mogao oboriti prošlogodišnji rekord, piše Gardijan.

Satelitska analiza pokazuje da su posljednjih dana nivo PM2.5, odnosno malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe, porasle iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, što je 40 puta više od preporučenih sigurnosnih nivoa Svetske zdravstvene organizacije.

U utorak su monitori kvaliteta vazduha u Jakutsku izmerili nivo PM2.5 od 395 mikrograma.

Ovo spada u ekstremnu kategoriju “vazdušne apokalipse”, koja po definiciji nosi “neposredne i teške efekte za sve”.

Na ruskim društvenim mrežama mogu se pronaći fotografije očitanja, koja su više od 17 puta lošija od proseka čak i u najzagađenijim gradovima Indije i Kine.

CNN piše da su velika područje prekrivena izmaglicom, a šumski požari se probijaju kroz šume, koje su suve nakon sedam dana vrućina. Požari su veliki, a vetrovi jaki – dim putuje čak do Aljaske.

Naučnici smatraju da je ljudski faktor u klimatskim promenama važan uzrok ovih događaja.

Jakutsk, glavni grad ruske severoistočne federalne republike Sahe, poznate i kao Jakutija, najhladniji je zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrevanja letnje temperature ovde rastu najmanje 2,5 puta brže od svetskog proseka.

Prošle godine, tokom neobično dugotrajnih vrućina u širem sibirskom području, temperature su bile najmanje pet stepeni iznad proseka od januara do juna, što je dovelo do topljenja večnog leda, urušavanja zgrada i stvaranja neobično ranog i intenzivnog početka sezone šumskih požara.

Naučnici kažu da se ovo događa zbog izduvnih gasova, industrijskih emisija, krčenja šuma i drugih ljudskih aktivnosti, ističe Gardijan.

Vojni avioni korišćeni su za natapanje šuma vodom.

Neke očajne zajednice navodno su čak angažirale decu u borbi protiv požara.

Sve u svemu, radi se o najvećoj operaciji gašenja požara u ovoj regiji od raspada Sovjetskog Saveza.

Zastrašujući video-snimci iz regiona pokazuju gusti crni dim i crveni plamen pored Kolija, koji je u sovjetsko vreme bio poznat kao “Put kostiju” zbog stotina hiljada zatvorenika koji su umrli tokom gradnje. Od tada je ovaj glavni put zatvoren. Turisti na brodu na reci Leni objavili su mobilne snimke svog krstarenja pored zapaljenih brda.

Dim šumskih požara sadrži više toksina nego najzagađenija urbana sredina.

Mark Parington, viši naučnik iz Kopernikusa, rekao je da analiza atmosferskih aerosola iz vatre u Sahi sugeriše nivo površinskih PM2,5 iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru vazduha, zajedno sa ostalim potencijalnim sastojcima kao što su ozon, amonijak, benzen, vodonik cijanid i organski aerosoli.

Poređenja radi, godišnji prosek u gradovima poznatim po smogu kao što su Peking, Hotan, Nju Delhi iznosi između 100 i 110.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here