Home AKTUELNO FRAPANTNO: I PORED SVE PRIČE, U SRBIJI VELIKA POMAMA ZA VAKCINAMA- U...

FRAPANTNO: I PORED SVE PRIČE, U SRBIJI VELIKA POMAMA ZA VAKCINAMA- U NIŠU STOJE U REDU! OVO SE DEŠAVA..

581
0
SHARE

Početkom meseca počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa, a iz domova zdravlja u Srbiji navode da veliki broj građana, pre svega iz ugroženih grupa, želi da se vakciniše.

U Nišu je to učinilo čak pet hiljada ljudi za pet dana.

U beogradskim domovima zdravlja kažu da vakcina ima dovoljno i za prioritetne grupe, kao i one koji žele da je prime, a nisu u obavezi ili imaju lekarsku preporuku za to, piše „Blic“.

Kako se dodaje, u Domu zdravlja na Vračaru navode da imaju dovoljan broj doza vakcine, ali nemaju dovoljno osoblja koje bi i sprovelo imunizaciju.

Revnosni Novosađani, još vakcina za Niš

Odziv za vakcinaciju je izuzetno veliki u Nišu, gde je za pet dana od 10.000 vakcina utrošeno skoro 5.000.

„Planirali smo 14.000 vakcina, ali ćemo tražiti i više od toga. Radim 24 godine u zdravstvu i ne pamtim da je ikada bio ovakav odziv za vakcinaciju protiv gripa. Uvek je bilo ubeđivanja sa pacijentima da treba da se vakcinišu, ali sada samo dolaze“, izjavila je pomoćnica direktora Doma Zdravlja u Nišu Danijela Nešić.

Prema njenim rečima, najviše su se vakcinisali stariji od 65 godina, a potom hronični bolesnici i zaposleni u javnom sektoru, odnosno zdravstvu i školstvu.

Koordinator vakcinacije Doma zdravlja „Novi Sad“ Dragana Kostadinović izjavila je da je u tom gradu do pre dva dana utrošeno 4.000 doza vakcine.

U taj dom zdravlja distribuirana je 21.000 doza vakcine protiv gripa, što je trostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Veliko je interesovanje za vakcine i u Subotici. Epidemiolog gradskog Zavoda za javno zdravlje Nebojša Bohucki kaže da je za Severno-bački okrug stiglo 7.500 doza.

„Odziv je visok, tradicionalno penzioneri prvi du po svoju vakcinu…Reakcije su uglavnom blage na najnoviji tip četvorovalentne vakcine. Mogu da nastanu lokalna bol ili crvenilo, ali daleko blaže nego ranijih godina kada su se krostile drugačije vakcine protiv gripa“, istakao je dr Bohucki.

On je dodao da je vakcinacija besplatna sa važećom dokumentacijom, napominjući da oni koji primaju vakcinu ne smeju da imaju temperaturu ili akutnu bolest.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here