Home AKTUELNO DRŽAVA SPREMILA NAMET VOZAČIMA OD 1.000 EVRA ZA VOZILA UVEZENA POSLE 1.03.2014!

DRŽAVA SPREMILA NAMET VOZAČIMA OD 1.000 EVRA ZA VOZILA UVEZENA POSLE 1.03.2014!

1230
0
SHARE

Njihova ugradnja će prema rečima Vujanića biti udar na džep vlasnika:

– Važno je održavanje automobila, redovno čišćenje katalizatora i filtera. Ali, mnogi skinu DPF filter kad ne radi dobro. Zavisno od modela njegova cena je od 500 do 800 evra plus ugradnja. Za auto koji vredi oko 2.000 evra vlasnika će koštati više od 1.000 evra da stavi filter.

Profesor postavlja i pitanje kako će nove kriterijume da zadovolje oldtajmeri. Naglašava i da se zalaže za to da građani koriste novije automobile, ali i da njihova cena ne bude toliko visoka.

Direktor jednog od najvećih tehničkog pregleda u zemlji Aleksandra Nikolić smatra da je osnovni problem novih propisa što kategorizacija nije napravljena prema evro standardu i godini proizvodnje već prema datumu kad je vozilo prvi put registrovano u Srbiji.

Paradoksi na sve strane

Aleksandra Nikolić navodi primer da je Agencija za bezbednost saobraćaja nedavno izdala uverenje za uvoz automobila iz 2007. godine sa „evro 4“ standardom.

– U tom dokumentu je zabeležen njegov nivo emisije izduvnih gasova i jasno je da taj automobil neće moći da zadovolji kriterijume koji će važiti od jula. Isto to vozilo koje je prošlo Agenciju i tehnički od polovine godine tretiraće se kao neispravno.
– Automobili koji su registrovani posle 1. marta 2014. moraće da ispune više nego duplo strože normative koji se odnose na emisiju izduvnih gasova, od onih koji su uvezeni pre tog datuma.

Prilikom merenja „dimnosti“ kod dizelaša granica za registrovane pre marta 2014, u zavisnosti od njihove snage, iznosi od 2,44 do 3,22 merne jedinice, a za automobile uvezene posle tog datuma, taj nivo je 1,5 mernih jedinica – objašnjava Nikolićeva.

Vujanić i Nikolić dele mišljenje da će nove kritirijume teško moći da zadovolje starija vozila sa „evro 3“ i „evro 4“ standardom.

Slobodan Valdevit iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda kaže da nije ključno godište automobila već amortizacija:

– Kod nivoa emisije izduvnih gasova suština je u pređenoj kilometraži, a ne da li je vozilo starije ili mlađe. Ima novih vozila koja su prešla 200.000 kilometara, a ima i starih koja su malo vožena.

(Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here