Home AKTUELNO AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: PENTAGON PROCENJUJE DA ĆE KIJEV PASTI ZA NAJVIŠE 96...

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: PENTAGON PROCENJUJE DA ĆE KIJEV PASTI ZA NAJVIŠE 96 SATI

1004
0
SHARE

Ministarstvo odbrane Rusije podvuklo je crtu ispod prvog dana specijalne operacije prisiljavanja Ukrajine na mir u Donbasu i na demilitarizaciju.

Objavilo je da su oborena su dva ukrajinska Su-27 i dva Su-24, plus jedan helikopter i četiri udarne bespilotne letelica Bajraktar.

Navelo je da su Oužane snage RF onesposobile 83 kopnena vojna infrastrukturna objekta Ukrajine, uključujući 11 vojnih aerodroma.

Istaklo je da su jurišni odredi i vazdušno-desantne jedinice na „krimskom pravcu“ zajedničkim nastupom obezbedila izlazak ruskih trupa pred grad Herson, što je omogućilo deblokadu Severnokrimskog kanala i obnavljanje vodosnabdevanja poluostrva Krim.

Nezvanično, ruska vojska je ušla u važan crnomorski grad Melitopolj i nastavila kretanje prema još važnijem – Zaporožju.

Takođe nezvanično, ruska avijacija je na otpor ukrajinske PVO naišla samo kod Harkova, a borbe čiji se obim i intenzitet ne znaju – vođene su kod Odese.

The New York Times je objavio (tvrdeći da je to procena američke vojne obaveštajne službe) da će Kijev pasti za najviše 96 sati.

Posebno je ukazalo da je ministar odbrane RF Sergej Šojgu izdao naredbu za postupanje sa zarobljenim ukrajinskim vojnicima:

„Ukrajinska vojna lica su, za razliku od nacionalista, položila zakletvu ukrajinskom narodu i izvršavala naređenja, tretirajte ih s poštovanjem. Obezbedite koridore za bezbedan izlazak ukrajinskih vojnika koji su položili oružje iz zone operacije radi povratka svojim porodicama“.

Rusko Ministarstvo odbrane je da otpor pružaju uglavnom odredi ukrajinskih nacionalista, a da deo pripadnika Ukrajinske armije prelazi na stranu Donjecke i Luganske Republike.

Vojske DNR i LNR su tokom dana na više mesta probile ukrajinske utvrđene lnije i napredoval po 6-8 kilometara.

Predsednik DNR, Denis Pušiljin, objavio je da je tokom dana „faktički uništen štab ukrajinskih trupa koje su opkolile Donbas“. Dodao je da će gradovi i naselja bivše Donjecke i Luganske oblasti, koje još kontroliše Kijev, ubrzo biti oslobođeni.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here