Home MAGAZIN CRNE SLUTNJE VISOKIH ZVANIČNIKA SA ZAPADA: OVO SU TRI SCENARIJA KOJA NATO...

CRNE SLUTNJE VISOKIH ZVANIČNIKA SA ZAPADA: OVO SU TRI SCENARIJA KOJA NATO UVLAČE U RAT

463
0
SHARE

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je svet na početku ovog rata da je Rusija nuklearna sila i da svoju stratešku nuklearnu spremnost podiže na viši nivo.

Ministri NATO-a sastali su se prošle nedelje u Briselu da razgovaraju o tome koliko daleko treba da idu u pružanju vojne pomoći Ukrajini. Izazov za NATO tokom celog ovog rata bio je da svom savezniku Ukrajini pruži dovoljnu vojnu podršku da se odbrani, a da se ne umeša u sukob i izbegne rat sa Rusijom, piše BBC.

Kako se navodi u tekstu, ukrajinska vlada je bila eksplicitna u svojim pozivima za pomoć. Da bi imala bilo kakvu šansu da se odbrani od predstojećeg ruskog napada na region

Donbasa na istoku, Ukrajini su hitno potrebni sistemi Javelin i NLAV (lako protivtenkovsko oružje sledeće generacije), protivtenkovski i protivtenkovski Stinger i Starstreak i protivvazdušne rakete koje su ukrajinske snage već koristile u ratu, piše BBC.

Ukrajina želi tenkove, borbene avione, bespilotne letelice i napredne raketne odbrambene sisteme, da se suprotstavi rastućim i učestalim ruskim, vazdušnim udarima i raketama dugog dometa koji neprestano uništavaju ukrajinske strateške zalihe goriva i drugih osnovnih stvari, a NATO nešto koči i ne daje Ukrajini sve ono što zahteva.

NATO se plaši eskalacije

Dakle, šta tačno, mnogi se pitaju, koči NATO? Odgovor je eskalacija.

Zapadni lideri stalno misle da je rizik da Rusija pribegne taktičkom nuklearnom oružju (kratkog dometa) ili da se sukob proširi van granica Ukrajine u širi evropski rat, a ulozi su ovde opasno visoki.

Šta je Zapad do sada poslao Ukrajini?

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

više od 30 zemalja pružilo je vojnu pomoć Ukrajini, milijardu evra od EU i 1,7 milijardi evra od Sjedinjenih Država;
zalihe su trenutno ograničene na oružje, municiju i odbrambenu opremu kao što su protivtenkovski i protivvazdušni raketni sistemi;
ovo uključuje koplje, protivtenkovsko oružje koje se drži na ramenu i ispaljuje toplotno navođene rakete;

Stingeri su prenosivo protivvazdušno oružje, poznato iz avganistanskog rata, kada se koristi protiv sovjetskih aviona;
Starstreak je prenosivi sistem protivvazdušne odbrane proizveden u Velikoj Britaniji;
Članice NATO-a strahuju da bi isporuka ofanzivnije vojne opreme poput tenkova i borbenih aviona mogla dovesti do direktnog otvorenog sukoba sa Rusijom;
Češka je ipak isporučila Ukrajini tenkove sovjetske proizvodnje T-72.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Putin je na početku rata podsetio da je Rusija nuklearna sila

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je svet na početku ovog rata da je Rusija nuklearna sila i da svoju stratešku nuklearnu spremnost podiže na viši nivo. SAD nisu sledile njihov primer, pošto nije otkriveno kretanje ruskih nuklearnih bojevih glava iz njihovih bezbednih skladišnih bunkera.

Ali Putinova poenta je jasna: „Rusija ima ogroman nuklearni arsenal i nemojte misliti da možete da se igrate sa nama“. Ruska vojna doktrina predviđa upotrebu taktičkih nuklearnih bojevih glava niskih performansi na bojnom polju, znajući da se Zapad plaši nuklearnog oružja koje nije korišćeno u borbi već 77 godina, piše BBC.

Strateški planeri NATO-a su zabrinuti da će se, kada se nuklearni tabu razbije, čak i ako je šteta ograničena na ukrajinsko ratište, rizik od eskalacije do katastrofalne nuklearne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here