Home ŽIVOT NIJE KRAJ KORONE! PREDSTAVNIK SZO PREDVIĐA DA ĆE SE DOGODITI JEDAN OD...

NIJE KRAJ KORONE! PREDSTAVNIK SZO PREDVIĐA DA ĆE SE DOGODITI JEDAN OD OVA DVA SCENARIJA

613
0
SHARE

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano rekao je za RTS da se vidi pad broja slučajeva i glabolano i u Srbiji, ali da nismo došli do kraja pandemije.

Mnoge zemlje već su potpuno ukinule protivepidemijske mere, neke će to uraditi u narednom periodu – poput Grčke, koja od drugog maja ukida sva ograničenja.

Pandemija još nije prošla, a većina građana kao da je zaboravila na koronavirus.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i izaslanik za Zapadni Balkan Fabio Skano rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je važno da nosimo masku u zatvorenom prostoru.

Takođe navodi da vidimo pad broja slučajeva i globalno i u Srbiji, ali da nismo došli do kraja pandemije.

“Hteo bih da podsetim da ovih dana imamo skoro 500 miliona prijavljenih slučajeva, šest miliona preminulih, to je najozbiljnija zdravstvena kriza u poslednjih sto godina, vidimo pad broja prijavljenih slučajeva u Evropi i u celom svetu”, kaže Stano.

Neke zemlje u Evropi imaju stabilan broj slučajeva, a vidimo šta se dešava u Kini. Podaci ohrabruju, brojevi se smanjuju, ali ne možemo da kažemo da treba da spustimo individualni i kolektivni gard, naveo je Skano.

Održan je 11. sastanak Komiteta za javnu zdravstvenu vanrednu situaciju koji je izneo

preporuku da pandemija i dalje predstavlja vanrednu situaciju i to je prioritet za SZO od kada je pandemija proglašena 2020. godine.

“Virus je nepredvidiv, ne znamo kakao će se ponašati, a kada je reč o cirkulaciji zbog neidealnog sprovođenja mera, nedovoljne vakcinacije, svi uslovi za novu varijantu koja kruži i dalje su prisutni i zato moramo da radimo na pristupu u svakoj zemlji”, istakao je Skano.

Potpuno ukidanje mera – koliki je rizik?

Skano kaže da je nauka tu da nas vodi i da nam kaže šta treba da radimo – postoje dva scenarija koja ne važe za sve zemlje, jer je svaka zemlja jedinstvena.

“Prvi scenario je da postoji visoka stopa vakcinacije, i u tom slučaju zemlje mogu

prefinjenije da se ponašaju, da imaju snažan sistem praćenja da se uoče novi slučajevi i da budu fleksibilne kada je reč o reagovanju na vanrednu situaciju”, kaže on.

Dodaje da Komitet za javno zdravlje kaže da treba da držimo rastojanje unutra, da provetravamo prostor, da peremo ruke i da nismo završili sa ovim.

“Drugi scenario je kada je stopa vakcinacije niska, prioritet je i dalje da se radi na kampanji vakcinacije, naročito kada je reč o najosetljivijima, dakle starijima i da se nastavi sa nošenjem maski i pranjem ruku”, istakao je Skano.

Epidemija pokazala neophodnost solidarnosti 

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji kaže da ako nam je ova pandemija nešto pokazala to je – da je solidarnost neophodna.

“Nijedna zemlja neće sama izaći iz pandemije, to moramo svi zajedno da uradimo”, kaže Skano.

Sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja i SZO

“Sve se svodi na osnaživanje sistema zdravstvene zaštite, primarne zdravstvene nege da bismo bili otporniji u slučaju pojave novih slučajeva i zbog prevencije nezaraznih bolesti i osnaživanje mentalnog zdravlja”, rekao je Skano.

Cilj je ulaganje u inovacije, postoji nova platforma i osnaživanje regulacija, da bi svi bili

sigurniji da su medicinski proizvodi u Srbiji i oni namenjeni izvozu dovoljno kvalitetni i povoljni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here