Home ŽIVOT „MANĆINELI“- U LATINSKOJ AMERICI POZNATO KAO „DRVO SMRTI“: SAMO JEDAN DODIR I...

„MANĆINELI“- U LATINSKOJ AMERICI POZNATO KAO „DRVO SMRTI“: SAMO JEDAN DODIR I UMREĆETE U PAKLENOM BOLU.. (VIDEO)

690
0
SHARE

‘Manćineli’ je već godinama ugroženo drvo, ali ugroženi će biti i svi oni koji ga dodirnu ili probaju njegov plod. U Latinskoj Americi poznato je kao ‘drvo smrti’

‘Hippomane Manćineli’ vrsta je drveta iz porodice mlečika, a raste u tropskoj Americi sve od Floride, preko Kariba i Srednje Amerike pa sve do Južne Amerike. Sada, kada smo rešili ‘tehnikalije’ možemo se posvetiti onome što je mnogo zanimljivije.

Ako ikada naiđete na Manćineli, postoji velika verovatnoća da će na stablu biti upozorenje – ne diraj biljku, ne jedi njene plodove i nemoj stajati ispod nje kada pada kiša.

Upozorenja su tamo s punim pravom s obzirom da je drvo već godinama u Guinnesovoj knjizi rekorda kao najopasnije drvo na svetu.

Najopasnija je konzumacija njenih plodova. Naime, oni izgledaju poput sićušnih jabuka, pa su im španski kolonizatori nadenuli ime ‘male jabuke smrti’. Konzumacija ploda može uzrokovati gušenje, a ukoliko vas poprska sok, na koži će izazvati opekotine.

– Zagrizla sam plod i bio je prijatno sladak, prisetila se radiologinja Nicola Strickland 2000. godine u Medical Journal, prenosi Mmn.com.

– Nekoliko trenutaka kasnije u ustima sam osetila ljutinu koja je postepeno postajala sve snažnija. Nakon nekoliko sati ogromne boli više nisam mogla da guta pljuvačku, grlo je u potpunosti nateklo, napisala je.

Prema Floridskom institutu prehrambenih i agrokulturnih nauke, svaki deo Manćineli je otrovan i opasno ga je i dirati i konzumirati. I ne samo to, svaki deo Manćineli može biti fatalan za čoveka.

Ukoliko na primer stojite ispod stabla kad pada kiša, najmanje što možete očekivati su opekotine, a sok plodova može oštetiti i lak na automobilu. Oni koji su došli u kontakt sa sokom svedočili su o nesnosnim glavoboljama, problemima sa disanjem, pa čak i trajne i bolne slepila. Istraživanja pokazuju da sok pospešuje čak i rast i širenje ćelija raka.

Iz tog razloga se ne preporučuje ni seča stabala, ali ni paljenje jer je čak i dim otrovan.

Verovatno najpoznatija žrtva Manćineli bio je konkvistador Juan Ponce de Leon, čovek koji je vodio prvu evropsku ekspediciju na Floridu 1513. godine. Tamo je naime naišao na otpor domorodaca, a pogođen je strelom natopljenom u soku Manćineli.

Sa svojim se trupama povukao na Kubu i tamo umro.

Korisna svojstva

Iako zloglasna, Manćineli ima i itekako korisna svojstva. Dugo su je koristili za izradu nameštaja nakon dugotrajnog sušenja na suncu što bi uzrokovalo isparavanje soka. Koristila se i u medicinske svrhe – žvakaća guma proizvedena od nje navodno može izlečiti edem, a njeni sušeni plodovi koriste se kao diuretik.

Ipak, ukoliko se ikada nađete u njenoj blizini, jednostavno se udaljite i ne razmišljajte o njenim eventualno korisnim svojstvima.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here