Home ŽIVOT Evropom hara nova droga za omamljivanje! Kratak ubod iglom i nastaje pakao..

Evropom hara nova droga za omamljivanje! Kratak ubod iglom i nastaje pakao..

619
0
SHARE

Mučnina, hiperventilacija i glavobolja. Ova tri simptoma osetile su čak 24 devojke nakon posete Haselt festivalu u Belgiji. Zbog toga je festival zatvoren, a analize su utvrdile da su devojke drogirane ubadanjem iglice u telo, poznatije pod nazivom “nidl spajking”. Ipak, u Evropi ovakvi slučajevi nisu novost, a u Britaniji i Francuskoj česta su pojava u noćnom životu.

Ovo nije prvi slučaj drogiranja u Belgiji, čak 14 ljudi je na isti način napadnuto na fudbalskoj utakmici u subotu.

Dve devojke koje su bile na festivalu u Belgiji prijavile su ipomenute simptome, ali se njihovi slučajevi još uvek ispituju. Prvoj devojci na festivalu je pozlio oko 17 časova i prijavila se u bolnicu rekavši da je osetila ubod.

„Ubrzo je postalo očigledno da je ubodeno još njih 15“, rekao je gradonačelnik Haselta Stiven Vandeput.

Ukupno se 24 mladih razbolelo na festivalu, a njih nekoliko je reklo da je jasno osetilo ubod, a jedna od devojaka je imala i ubodnu ranu. Deset tinejdžera je prevezeno u bolnicu radi daljeg pregleda.

Festival je ubrzo zatvoren, a svih 3.300 posetilaca festivala je evakuisano.

Četiri devojke koje su prebačene u bolnicu su testirane na drogu, a prvi rezultati analize urina su negativni, rekao je DŽoš Vandekerkhof iz bolnice DŽesa u Haseltu.

Dodaje, da to ne mora da znači da do drogiranja nije došlo, jer urin otkiva samo dosad registrovane droge, a postoji mogućnost da se sada radi o nekoj novoj vrsti.

U Francuskoj 100 slučajeva prošlog leta

Inače, “nidl spajking” je harao noćnim klubovima Francuske prošlog leta. Za tri meseca letnjeg perioda, bilo je više od 100 izveštaja o ubadanju igle u francuskim klubovima i barovima.

Žrtve su rekle da su imale vrtoglavice i mučnine nakon izlaska u klub. Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je za da su 80 odsto meta napada bile mlade žene.

Francuska policija otvorila je skoro 130 istraga.

Prema nezvaničnim saznanjima, ubrizgavani su Rufinol (flunitrazepam- droga za silovanje) ili Gama hidroksibutirat (koja uspavljuje) – obe supstance se koriste kao droga za silovanje. Ipak, nijedna od njih nije indetifikovana kod žrtava, a pretpostavlja se da je razlog tome kasno uzimanje uzorka.

Bila prisutna i u Britaniji

Prošle zime, mnogo slučajeva pojavilo se i u Velikoj Britaniji.

U januaru prošle godine, Savet šefova nacionalne policije Ujedinjenog Kraljevstva potvrdio je da je policija primila više od 1.300 izveštaja o ubodu u prethodnih šest meseci. Policija je takođe bila upoznata sa 14 krivičnih dela koja su usledila nakon uboda, kao što su seksualni napad ili krađa.

Mete su uglavnom bile žene starosti između 18 i 25 godina, koje su objavljivale svoja iskustva na Instagramu i Tviteru.

Inače, prvi izveštaji o ovim napadima u Britaniji pojavili su se prošle jeseni, a prvi slučajevi su registrovani u Edinburgu i Dandiju.

Do sredine novembra prošle godine, britanske policijske snage su saopštile da su prijavljena 274 slučaja ubrizgavanja inekcija. Zatim, između januara i oktobra prošle godine, 51 osoba u Škotskoj prijavilo je napad. Međutim, stručnjaci su rekli da ovakve napade nije baš lako sprovesti, i da je visoka brojka slučajeva verovatno plod mašte novinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here