Home TEMA DANA ZAŠTO PAPA IDE U IRAK- ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA..?!

ZAŠTO PAPA IDE U IRAK- ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA..?!

331
0
SHARE

„Irak nije samo muslimanska zemlja, već i zemlja koja ima centralno značenje za sunitsku i šiitsku istoriju. U verskom smislu moglo bi se reći da je najvažniji bio papin susret u Najafu sa duhovnim liderom šiitskih muslimana, ajatolahom Al-Sistanijem.

Pre ulaska u njegov dom papa je skinuo svoju obuću, a šiitski poglavar, koji inače sedi kada dolaze posetioci, stajao je na vratima svoje sobe da bi pozdravio papu, što je retka čast koju ukazuje svojim gostima. Sistani je tada rekao da hrišćani treba da žive kao svi Iračani, u miru i sigurnosti i da uživaju sva ustavna prava“, navodi Bisenić.

Puna simbolike i značaja bila je, zaključuje Dragan Bisenić za Sputnjik, i poseta pape Franje starom gradu Uru gde je, kako se veruje, rođen Avram, biblijski patrijarh koga poštuju hrišćani, muslimani i Jevreji.

„Na tom mestu papa je istakao da vernici ne mogu da ćute kada teroristi zloupotrebljavaju religiju. On je pozvao i na uspostavljanje jedinstva posle sukoba i rekao da neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni u religioznom srcu, već da su izdaja religije.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here