Home TEMA DANA ZAKUVAVA SE: AMERIČKI VOJNICI KRENULI KA EVROPI!

ZAKUVAVA SE: AMERIČKI VOJNICI KRENULI KA EVROPI!

488
0
SHARE

Američki vojno-transportni avioni počeli su da prebacuju dodatne snage u Evropu, javlja američka televizija “Si-Bi-Es“.

Kako je saopšteno, avioni C-17 “Globmaster“ sa oko 2.000 američkih vojnika poleteli su sa vojne baze Fort Brag (Severna Karolina).

Većina vojnika biće bazirana u Poljskoj, a ostali će privremeno biti raspoređeni u Nemačkoj.

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri EU Vladimira Čižova, prebacivanje američke vojske u Evropu podstiče “usijane glave“ u Kijevu na nasilno rešavanje situacije oko Donbasa.

“Strateški gledano, prebacivanje nekoliko hiljada američkih i drugih zapadnih trupa u taj region ne menja ravnotežu snaga. Međutim, sa političkog stanovišta to je provokativna akcija koja podstiče usijane glave u Kijevu, kojih u glavnom gradu Ukrajine ima dosta, da nastave sa demonstracijom sile i naporima da se, kako oni kažu, pitanje Donbasa reši silom“, rekao je Čižov u intervjuu za televiziju “Si-En-En”, istakavši da je Rusija veoma zabrinuta zbog takvih postupaka.

Takođe je dodao da i dalje postoji mogućnost za konstruktivan, produktivan dijalog sa SAD i NATO-om o bezbednosti.

Čižov je dodao da će zapadne sankcije kojima prete Rusiji ako krene u “invaziju“ na Ukrajinu naštetiti običnim građanima u svim delovima Evrope, te da će to biti jedini rezultat te “veoma kratkovide logike“.

Juče je portparol Pentagona Džon Kirbi najavio prebacivanje dodatnih američkih snaga u Evropu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Sjedinjene Američke Države tako nastavljaju da povećavaju tenzije u Evropi, što je dokaz da Rusija i ma razloga za brigu.

(sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here