Home TEMA DANA VUČIĆU SAM REKAO DA JE NA KOSOVU ZAKOPANO NAŠE NADANjE, A NE...

VUČIĆU SAM REKAO DA JE NA KOSOVU ZAKOPANO NAŠE NADANjE, A NE BEZNAĐE- DA NE BI BIO IZDAJNIK KAO MILO

802
0
SHARE

ARHIEPISKOP cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je na dodjeli diploma ovogodišnjoj generaciji maturanata Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog poželio da nastave da se bave bogoslovljem.

“Ali ne samo bogoslovljem kao naukom, nego bogoslovljem kao životom. To je ono što je elementarna stvar”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Objasnio je da je u pitanju nauka koja postaje život.

“Ako je život, onda je to pravo. To važi i za vas, nove bogoslovce, a i za nas koji smo neki navodno stariji bogoslovci. Bogoslovlje bez života, bez primjene u svakidašnjem životu, u mišljenju, u ponašanju, ono nije bogoslovlje”, rekoa je Vladika Amfilohije.

Vladika je poželio i njima i njihovim nastavnicima da nastave sveto Božje djelo ove crkveno-prosvetne ustanove.

“Ovo je najstarija škola u Crnoj Gori, pa i malo šire. I ova bogoslovija je temelj univerziteta crnogorskog. On je rođen iz ove bogoslovije, odnosno iz Bogoslovsko-učiteljske škole koja je bila ovdje na Cetinju”, podsjetio je on.

Podsjetio je da je škola bila ukinuta 1945. godine.

“Pa su nam uzeli i ovu zgradu – Biljardu Njegoševu, koja je bila zgrada bogoslovije, oteli su je. Sad ovim zakonom pripremaju da otimaju sve hramove i sve zgrade. To je smisao ovoga zakona. I to je smisao bunta ovoga naroda protiv toga”, rekao je Vladika.

Naglasio je da nosioci vlasti sada Crkvu optužuju da se bavi politikom.

“Međutim, tim zakonom ugroženo je biće i dostojanstvo Crkve, a otpor tome sad proglašavaju politikom. Crkva je na raspeću Hrista raspetoga, ali je Hristos i vaskrsli Hristos”, rekao je Vladika.

Kazao je da i cetinjski bogoslovci to doživljavaju na Cetinju.

“I vas ovdje su – ranije možda malo više nego sad – maltretirali neki bezumnici. U vrijeme kad smo obnovili bogosloviju, 1992. godine, ovdje su nas napali i optužili. Jovo Kapičić, tvorac Golog otoka me je tada napao da me je neko ovdje poslao.

A to su poslije ponavljali stalno, od moga ustoličenja. A mene je poslala Crkva Božija, Gospod me je poslao, jedini koji me je poslao i koji me podržava po mjeri moga služenja Gospodu”, naglasio je on i dodao da “nade nema više ni u koga do u Boga i u svoje ruke”.

Podsjetio je i na Njegoševe stihove “nadanje se naše zakopalo na Kosovo, u jednu grobnicu”, i da bi predsjednik Srbije morao da shvati da je na Kosovu zakopano naše nadanje, a ne beznađe.

“Ovi naši ovdje su već u beznađu, ovi koji su priznali nepostojeću državu i odrekli se time Crne Gore. Ja sam rekao i ovom gospodinu koji je na vlasti da je on izdajnik Crne Gore. Izdao je kralja Nikolu, izdao je krv onih koji su oslobađali Kosovo i Metohiju 1912. godine. Ali, to je njegova priča, a ova naša je malo starija i neprolaznija.

Ona je u ime Hrista Gospoda, vječna priča. To je raspeće i vaskrsenje – život Crkve i onih koji su u Crkvi”, poručio je Mitropolit Amfilohije na dodjeli diploma ovogodišnjoj generaciji maturanata Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here