Home TEMA DANA VUČIĆ: POČEO JE TREĆI SVETSKI RAT!

VUČIĆ: POČEO JE TREĆI SVETSKI RAT!

326
0
SHARE

Istakao je da su se u međuvremenu desile mnoge promene, i da je možda ključna stvar zbog čega se obraća.

„Naime, naša situacija je promenjena na gore, i posle izjava predsednika Rusije Vladimira Putina. Ne zato što je on imao nameru da našteti Srbiji, već je pitanje KiM na drugačiji način postavio, u zaštitu interesa ruskih“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je Putin našao presedan, kako bi opravdao proglašenje nezavisnosti republika Donbasa.

„8. oktobra 2008. godine GS UN je na predlog Srbije usvojila rezoluciju A-RIS-63-3 kojim je od Međunarodnog suda pravde tražila savetodavno mišljenje. Pitanje je glasilo: ‘Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom’. Oni su tada odgovorili da rezolucija nije protivna međunarodnom pravu. Na to se poziva Putin, na to se poziva i Kurti“, istakao je Aleksandar Vučić.

Kako je naveo, pitanje je trebalo da glasi: „Da li je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosovo postalo nezavisna država?“

Dodao je da bi odgovor svakako bio negativan.

„Međunarodni sud nije ustanovio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je protivno“, kazao je on.

Istakao je da smo sami doprineli svojoj propasti, i da se zbog svega onoga što danas postoji kao svetski sukob.

„Šta god govorili na Zapadu, oni znaju da tvrdnja o pravnom precedentu nije naivna.

Putin braneći svoje poteze je povukao argument koji nije lagan. I bez obzira što će na zapadu reći da nije isto, i mi ćemo reći da nije isto, Putin je rekao da je na Krimu sproveden referendum, isto to i u DNR i LNR, možda i na Hersonu“, kazao je on.

Naveo je da mi dolazimo u najveći problem, zato što će ceo zapad kako bi uskratio argument Putinu, tražiti od Srbije da brzo prizna Kosovo, kako bi pokazali Putinu da to nije slučaj.

„Ako se to desi onda više nema pravnog presedana. Zato ćemo se nalaziti pod najvećim pritiscima sada, kako bi rekli da Kosovo nije isto što se dešava u Ukrajini“, kazao je on.

Kazao je da svi evropski lideri koji su pričali sa Putinom rekli da je ruski predsednik insistirao na pitanju Kosova.

Vučić je naveo da ne misli da će Rusija priznati Kosovo, ali da ćemo biti pod ogromnim pritiskom.

„Želim da ljudi to znaju, i da razumeju da će pritisak biti ogroman. To postaje nesnosno. Postoji samo mali broj zemalja koji želi normalizaciju Beograda i Prištine, što je bio i cilj dijaloga“, kazao je on.

Drugi problem sa kojim se suočavamo je, kako je rekao Vučić, da se igramo gluvih telefona.

„Pokažite mi Briselski sporazum. Pogledajte, tačka 1. je ‘postojaće asocijacija Zajednice opština gde Srbi čine većinu’. Nema više ni govora o tome. Albanci kažu da ih to ne

interesuje, i da je to potpisala neka druga vlast. Kao da govorite sa ljudima koji nisu pri sebi. I koliko god puta da to kažete Evropljani tvrde da insistiraju na razgovoru, a onda zadovoljavaju političke prohteve Aljbina Kurtija“, rekao je.

Kako kaže, 3.305 dana prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma, i da ništa nije urađeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here