Home TEMA DANA VUČIĆ IZVUKAO “ORUŽJE” KOJE DO SADA NIKO NIJE VIDEO- DOKUMENAT OD 6...

VUČIĆ IZVUKAO “ORUŽJE” KOJE DO SADA NIKO NIJE VIDEO- DOKUMENAT OD 6 TAČAKA KOJI ĆE OKRENUTI SVE

903
0
SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da je imao dobar razgovor sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

“Imali smo dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Ono što je važno jeste da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije tom dijalogu. Takođe, izradili smo zajedničku ocenu o ekonomskim kretanjima između Beograda i Prištine koja je zadovoljavajuča.

To je jedna od najbitnijih stvari. Pod tri, evropska budućnost za Srbiju je važna i to nije floskula. Važna je zbog više investicija i zbog toga što će pozicija Stbije biti jača što smo bliži EU. Pod četiri, insistirao sam samo na jednoj stvari, a to je na punoj implementaciji Briselskog sporazuma”, poručio je Vučić pritom se zahvalivši Lajčaku.

On je dodao da je uvek bolje imati bilo kakav dijalog, nego da dilaloga nema.

Lajčak je izjavio da EU ima samo posredničku ulogu u dijalogu, dok je glavni teret na dve strane učesnice u razgovorima.

“Cilj mojih razgovora sa predsednikom Vučićem je razgovor o dijalogu Beograda i Prištine. Cilj je normalizacija odnosa, a šta ona znači nije na EU da odlući. To je na dve strane da se dogovore. EU je tu da pomogne, nismo tu da primoravamo.

Ne možemo želeti normalizaciju više od Srbije i Kosova”, poručio je Lajčak i dodao da je napravljen značajan pomak u odnosu na njegovu poslednju posetu pre četiri meseca.

“Bavimo se i pitanjiima koja nisu bila u pregovorima, ali i onima koji su bili ali nisu ispunjeni. Bitno je da sve što je bilo dogovoreno mora da se ostvari. Ja sam došao u Beograd iz Prištine, a glavni zaključaj je upravo to – proces dijaloga se nastavlja,a sve što je dogovoreno mora da se ispun”, dodao je Lajčak.

Osvrnuo se i na dogovor o Zajednici srpskih opština.

“Što se tče ZSO, tu je sve dogovoreno, potpisano i treba da se ostvari. Sledeči korak je da se pregovara o statusu te zajednice. Mesto gde ćemo voditi te razgovore biće Brisel”, kaže Lajčak

Vučić je potom pokazao plan implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa o Beograda i Prištine o kojem se, kako kaže, malo govori u srpskoj javnosti.

“Sada ću vam dati jedan akt o kom se malo govori i koji do sada u srpskoj javnosti niko nije video. Ovo je plan implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se sastoji od šest elemenata.

Tačka jedan – prilagođavanje pravnih okvira, tačka dva – ascoijacija i zajednica, tačka tri – policija, tačka četiri -pravosuđe, tačka pet – lokalni izbori, tačka šest – opšte odredbe”, rekao je Vučić.

Miroslav Lajčak negirao je da iz Prištine stižu poruke o neispunjavanju obaveza.

“Pre mog dolaska u Prištinu bilo je dosta najava. Nijedan od mojih sagovornika nije rekao da neće ispuniti obaveze, bilo je jasno da sve mora da se ispuni. Drugo – pitanje Ustava: logično je da će morati i ustav da se menja, a za to takođe niko nije rekao da je nemoguće. Slažem se sa predsednikom da želimo normalno stanje i ono je u interesu svakog čoveka. Nenormalno stanje je problem”, izjavio je Lajčak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here