Home TEMA DANA VUČIĆ IZRIČITO REKAO „NE“ I ODBIO ZAPAD! POSLE OVAKVIH STVARI SVAKA VLAST...

VUČIĆ IZRIČITO REKAO „NE“ I ODBIO ZAPAD! POSLE OVAKVIH STVARI SVAKA VLAST U SVETU JE BILA SRUŠENA

1038
0
SHARE

Zašto onda Erdogan odbija MMF?

Poslednji put kada je ta finansijska institucija pomogla Turskoj 2001. finansijska kriza je „zbrisala“ s vlasti celu generaciju turskih političara i utabala put za Erodoganov uspon, kažu stručnjaci Blumberga.

Traženje pomoći od MMF-a bi bio preokret za Erdogana koji je više puta ponovio da je Turska „zatvorila to poglavlje“, ukazuje Blumberg, uz ocenu da bi uslovi koji idu uz paket MMF verovatno okončali Erdoganov pristup rastu po svaku cenu.

Zbog pandemije virusa korona MMF je stavio na raspolaganje svim zemljama članicama 50 milijardi dolara.

U našem regionu, MMF je za Bosnu i Hercegovinu izdvojio 165 miliona evra, međutim sredstva su povećana na 330 miliona evra, odgovarajući na zahtev vlasti u BiH. Reč je o sredstvima iz posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti.

Odobrena hitna pomoć za 25 zemalja

Ukupno će oko 215 miliona dolara biti utrošeno na bespovratna sredstva za prvih 25 zemalja, za narednih šest meseci, rekla je jedna portparolka MMF-a i nagovestila mogućnost produženja roka do dve godine.

Prve zemlje koje će dobiti grantove za pokrivanje duga su Avganistan, Benin, Burkina Faso, Centralnoafrička republika, Čad, Komori, Demokratska Republika Kongo, Gambija, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nigerija, Ruanda, Sao Tome i Principe, Sijera Leone, Solomonova ostrva, Tadžikistan, Togo i Jemen, saopštio je MMF.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here