Home TEMA DANA UDARNO:“OVO NIJE ISTI VIRUS…“ LEKARI SMATRAJU DA JE U SRBIJU STIGLA NOVA...

UDARNO:“OVO NIJE ISTI VIRUS…“ LEKARI SMATRAJU DA JE U SRBIJU STIGLA NOVA VRSTA VIRUSA

769
0
SHARE

Nikad više preminulih, rekordan broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, sve više mladih u veoma teškom stanju, lečenje koje traje mesecima, samo su deo slike na osnovu koje mnogi stručnjaci tvrde da se u ovom drugom talasu ili drugom piku prvog talasa susrećemo sa potpuno različitim korona virusom nego što je to bio slučaj od marta do maja!

Možda i najveća razlika je što sada skoro svako ima neku blisku osobu ili prijatelja koji je oboleo od korone, što u prvom udaru nije bio slučaj.

– Ovo nije isti virus s proleća, već nešto mnogo surovije. Starosna granica je niža, a praktično se osobe koje obole momentalno hospitalizuju zbog težih pneumonija. Broj osoba na respiratoru je stalno trocifren i to su mnogo teški oblici kovida 19 u ovom naletu epidemije, dok je na proleće većina ljudi imala blažu kliničku sliku.

I lekari su potpuno iznenađeni ponašanjem kovida 19, jer respiratornim virusima nikada leto nije sezona – istakla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, tokom gostovanja na RTS.

Ona je situaciju detaljno opisala.

– Ovog puta je virus toliko nepredvidiv. Ljudima se pojavi temperatura, ali nemaju druge simptome. Temperatura padne i ona je naizgled sve u redu, da bi se posle četiri, pet dana pojavila pneumonija. Opet nagli skok temperature, suvi i permanentni kašalj od kog ne

mogu da dišu, malaksalost… Čim se takvi sipmtomi pojave, to je veliki signal da je pacijent u opasnosti. Njihov oporavak je traje jako dugo, a sada je pogotovo slučaj sa mlađim ljudima – opisala je ona.

Nešto slično je pre desetak i više dana primetio i dr Branimir Nestorović.

– Meni ovo liči na drugi virus. Sada oboljevaju mladi, a ne stari. Zaista liči na drugi virus. Imate vi sada i druge uzročnike – objasnio je doktor Nestorović.

On je istakao da je virus verovatno ponovo stigao iz nekih inostranih zemalja.

– Ja mislim da je nama došao virus ponovo iz Švajcarske i Italije. Mislim da nam je došlo mnogo stranaca – rekao je Nestorović.

Veliku buru podigla je i izjava predsednika italijanske regije Veneto, Luke Zaja, “da je soj srpskog korona virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji”. Zaja je rekao da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

– Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa, jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa – rekao je Zaja.

Na stručnjacima je da utvrde da li je u Srbiju početkom leta stigao neki novi soj korona virusa, mnogo agresivniji, zarazniji i opasniji.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here