Home TEMA DANA UDARNO! VLADA SRBIJE IZA ZAVESE NAPRAVILA NOV ZAKON, KOJI OMOGUĆAVA PRISILNO VAKCINISANJE!...

UDARNO! VLADA SRBIJE IZA ZAVESE NAPRAVILA NOV ZAKON, KOJI OMOGUĆAVA PRISILNO VAKCINISANJE! KAZNE OD 400 DO 1200 EVRA (VIDEO)

2835
0
SHARE

Naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Posle više izjava zvaničnka da vakcinacija neće biti obavezna i da niko neće prisiljavati građane da prime vakcinu, Vlada je iza zavese već napravila novi zakon koji će upravo omogućiti prisilno vakcinisanje građana Srbije!

Izmene predviđaju brže i efikasnije kažnjavanje zbog nepoštovanja epidemioloških mera, obavezan kućni karantin i kućnu izolaciju, mere lične zaštite.

Poslanici Skupštine Srbije glasali su u 19 sati o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Inače, amandmani nisu podnošeni, pa se za izmenu zakona glasalo u celosti.

Kako je kazao predsednik Skupštine Ivica Dačić, jedan amandman jeste pristigao i to od strane Zaštitnika građana, ali on nije bio podnet blagovremeno, pre početka rasprave.

Nakon glasanja o zakonu izglasano je i da postoje naročito opravdani razlozi za stupanje zakona na snagu u roku kraćem od 8 dana, takođe sa 189 glasova za.

Ključne odredbe novog Zakona o zaštiti stanovništva:

1. Obavezna vakcinacija

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33. Zakona, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

2. Nove kazne

Novčana kazna od 426 eura do 1.287 evra zaprećena je fizičkim licima koja se ne pridržavaju kućne izolacije i kućnog karantina, kao i onima koji su u Srbiju ušli iz područja koja su epidemiološki rizična, a nisu se prijavili nadležnim.

Kazna u istim rasponima važiće i za osobe koje ne postupaju u skladu sa rešenjem sanitarnog inspektora.

Građanima će moći da se izrekne kazna od 42 eura ako se ne pridržavaju mera lične zaštite od infekcije. Pravnim licima koja se ne pridržavaju protivepidemijskih mera mogu biti izrečene kazne od 2560 eura.

Osim sanitarnih inspektora za kontrolu protivepidemijskih mjera, prema ovom prijedlogu, biće zadužena i komunalna inspekcija i komunalna milicija. Oni će, između ostalog, moći da izdaju prekršajne naloge ako mjere ne budu poštovane.

Komunalna policija moći će da naloži da se isprazni objekat u kojem se krše mjere, kao i da zabrani rad onim objektima u kojima se one ne poštuju dok se nepravilnosti ne isprave, ali ne na duže od 72 časa.

3. Kućna izolacija i karantin

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predloženo da u kućnu izolaciju odlaze zaražene osobe koje nemaju simptome ili imaju blage simptome, pa im nije potrebno bolničko lečenje.

Predviđeno je da u kućni karantin odlaze kontakt osobe koje su ili zaražene ili postoji sumnja da su zaražene.

Rešenje o kućnom karantinu će donositi sanitarni inspektor na osnovu mišljenja epidemiologa. Karantin će trajati koliko i procenjeni period maksimalne inkubacije bolesti.

U kućni karantin mogu biti poslate i osobe koje dolaze iz zemalja za koje je prethodno procenjeno da imaju nepovoljnu epidemiološku situaciju, navodi se u Prijedlogu izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here