Home TEMA DANA UDARNO: Ukrajinska kriza se preliva na prostor Balkana?! 4.600 vojnika na granicama...

UDARNO: Ukrajinska kriza se preliva na prostor Balkana?! 4.600 vojnika na granicama Srbije!

397
0
SHARE

U Severnoj Makedonii počinje velika vojna vežba u kojoj učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD i saveznika.

Vežba, kako se navodi, počinje 12. maja, na poligonu Krivolak. Cilj je da se provere NATO snage za slučaj da se ukrajinska kriza prelije na prostor Balkana ili istok Evrope.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, vežba pod nazivom „Brzi odgovor 22“ počinje desantiranjem ojačanog bataljona iz američke 173. padobranske brigade na Krivolak.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

U vežbi će osim američkih vojnika učestvovati i pripadnici oružanih snaga Severne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

„Senka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vežbi. Jasno je da se radi o proveri NATO za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku“, navodi se u tekstu.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera, oko 1.800 padobranaca i zaštitu lovačke avijacije.

Portal dodaje da je centralno mesto vežbe poligon Krivolak, jer je on uredjen za obuku u uslovima bliskim ratnim. Na tom prostoru osim desanta biće prikazana neposredna vazduhoplovna podšrka.

Učestvovaće američki jurišni avioni A-10 iz Nacionalne garde Merilenda, a na aerodromu Petrovec stigli su i helikopteri Činuk i Blek houk iz Amerike kao i Apač iz Velike Britanije.

Vežba će trajati do 20. maja a predstavlja deo međunarodne vežbe organizovane pod istim imenom ovog proleća u regionu Arktika, Baltika i Balkana.

(beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here