Home TEMA DANA UDARNO! SPREMA SE OBRAČUN MILA I NOVE VLASTI- ĐUKANOVIĆ NEĆE POŠTOVATI ZAKON...

UDARNO! SPREMA SE OBRAČUN MILA I NOVE VLASTI- ĐUKANOVIĆ NEĆE POŠTOVATI ZAKON I NARODNU VOLJU!

670
0
SHARE

Nakon odbijanja predsjednika Crne Gore da po nalogu Vlade opozove sedam ambasadora, nema dileme da je došao kraj medenog mjeseca kohabitacije i da se sprema obračun između Đukanovića i nove vlasti u Podgorici — preko diplomatskih predstavnika.

Kao odgovor, Vlada Zdravka Krivokapića poslala je depešu svim ambasadorima koje ima Crna Gora (njih ukupno 34), da 18. januara dođu u Podgoricu na konsultacije. U naredbi diplomatama decidno stoji da je potrebno da rezervišu kartu samo u jednom smjeru.

„U planiranju putovanja, potrebno je rezervisati karte za dolazak u Crnu Goru, dok ćete o detaljima povratka biti naknadno informisani“, stoji u depeši koju je crnogorska Vlada uputila svim šefovima crnogorskih diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP).

Sprema li se „ambasadorski puč“

S obzirom da konsultacije sa ambasadorima mogu da traju neodređeno vrijeme, te da Đukanović ne pokazuje želju da bude kooperativan, veoma je izgledan scenario da crnogorske ambasade mogu ostati bez ambasadora čak mjesecima.

Sa druge strane, sudeći po zvaničnom odgovoru Vladi jednog od „opozvanih“ ambasadora Miodraga Vlahovića koji službuje pri Svetoj stolici, a u kome najavljuje da će se „konsultovati sa kabinetom predsjednika u vezi sa našim daljim potezima“, stiče se utisak da je Đukanović doslovce namjeran da stane na čelo puča bivših ambasadora.

Po svemu sudeći, crnogorski predsjednik je polagao nadu da bi ucjenjujuću svojim potpisom Vladu i parlament mogao da pregovara po pitanju pojedinih postavljenja u diplomatsko-konzularnoj mreži.

Ako se zna da je Đukanović godinama najviše ulagao u imidž koji koji njegova vlast ima u inostranstvu, utoliko ne čudi što će čistka Milovih kadrova iz diplomatije biti snažan udarac za sve njegove dalje političke planove.

Srušena iluzija da će Đukanović poštovati zakon i narodnu volju

Analitičar Igor Damjanović mišljenja je da odluka Mila Đukanovića da opstruira odluku Vlade o povlačenju nekoliko ambasadora ima i dobre strane, jer, kako kaže, ruši iluziju da će predsjednik Crne Gore poštovati zakone i narodnu volju.

On dodaje da je Đukanović tri mjeseca svađa unutar nove parlamentarne većine iskoristio za taktičko povlačenje, reorganizaciju i pregrupisavanje svojih pristalica, te da se njegova

kontraofanzva danas, kako primjećuje, manifestuje kroz odbijanje da parafira legalne i legitimne odluke vlade i parlamenta.

Olakšati proceduru za razrešenje Milovih kadrova

„Sa konsolidovanim Đukanovićem biće znatno teže razvlastiti do kraja bivši režim, nego da se reagovalo pravoremeno. Stoga sam mišljenja da Vlada i parlamentarna većina sada moraju reagovati hitno, staviti moratorijum na sve nesuglasice i donijeti niz mjera kojim će intenzivirati i olakšati proceduru razrješenja Đukanovićevih kadrova na svim nivoima, počev od Državne izborne komisije (DIK) koja je krajem godine pokušala de fakto državni udar“, kaže Damjanović za Sputnjik.

Što se pak tiče sedmorice opozvanih ambasadora, naš sagovornik nema dilemu da većina njih u ozbiljnim državama ne bi ni mogla da obavlja nikakve javne funkcije, a kamoli, kako kaže, da budu najviši diplomatski predstavnici u inostranstvu.

„Recimo, za ambasadora u Vatikanu Miodraga Vlahovića tvrde da je zajedno sa poslovnim partnerom pronevjerio dva miliona evra. Za ambasadorku u Rimu Sanju Vlahović dokazano je da je plagirala naučni rad.

Ambasadorka u Abu Dabiju Dušanka Jeknić svjedočila je pred sudom u Bariju zbog učešća u švercu cigareta itd…“, podsjeća Damjanović, koji zaključuje da je čak i među za sada još neopozvanim ambasadorima ima mnogo neodgovarajućih kadrova, pa je, kako navodi, poslednji trenutak za povratak ugleda i uvođenje reda u crnogorsku diplomatsko-konzularnu službu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here