Home TEMA DANA UDARNO! SEIZMOLOZI: PRIPREMA SE VELIKI ZEMLJOTRES U SRBIJI!

UDARNO! SEIZMOLOZI: PRIPREMA SE VELIKI ZEMLJOTRES U SRBIJI!

469
0
SHARE

Serija potresa prodrmala je tlo u Srbiji u poslednje vreme, što ukazuje na moguć veliki zemljotres, ukazuju stručnjaci.

Lazarevac je noćas oko jedan sat iza ponoći pogodio zemljotres magnitude 3,0 jedinica Rihterove skale. Samo četiri dana ranije treslo se na Mokroj Gori, a u proteklih šest meseci zabeleženi su manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu…

Logično pitanje je – da li nas čekaju novi i potencijalno jači zemljotresi. Kako kažu seizmolozi, sinoćni potres govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni pre mesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd, kaže seizomološkinja Slavica Radovanović, koja 47 godina proučava seizmološku aktivnost na ovim prostorima.

Kako ona kaže, nema naznaka da ćemo imati devastirajuće zemljotrese, ali se period u kojem možemo očekivati veći i jači potres, sada smanjio sa 10 na osam godina.

„Cela ova seizmička aktivnost pre govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim delovima, negde na potezu Skadar – Peć, pa do

Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati potresi jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju“, pojašnjava Radovanovićeva.

Ipak, ono što bi osetio Beograd, a najviše Niš, jeste zemljotres koji se uskoro očekuje kod našeg suseda – u Rumuniji.

„Rumunija je nepredvidiva. Vreme je da se tamo dogodi jak zemljotres i on može biti svakog dana. To je nešto što bismo mi i te kako osetili i prvi put bismo imali iskustva kako to izgleda u Beogradu „koji je porastao do neba“. Biće oscilalcija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile“, napominje Radovanovićeva u razgovoru za Telegraf.

To neće biti zemljotres koji će rušiti naše objekte, ali će svakako biti potres koji ćemo jako osetiti, ističe naša sagovornica. Ona govori i o još jednoj zanimljivosti o kojoj malo ko zna, a koja bi takođe u ovom slučaju pokazala svoju delotvornost. Ona podseća da su zemljotres u Rumuniji 1977. godine najviše osetili stanovnici Novog Beograda, a sada bi se on, napominje, osetio u Beogradu, ali verovatno još više u Nišu.

Novi potresi mogući u Centralnoj Srbiji

Prema rečima meteorologa Ivana Ristića koji je dao svoju prognozu za Blic, na osnovu dešavanja koja smo imali prethodnih dana sledi da se tlo i dalje ne smiruje i da postoje uslovi da se pojave i novi zemljotresi na drugim lokacijama po Srbiji.

„Ovde prvenstveno mislim na Centralnu Srbiju, dok je očekivano da dođe i do ponovnih podrhtavanja tla u Čačku i Kruševcu. Zemljotresi ovakve snage se uglavnom osećaju na teritoriji gde se dešavaju, tako da veći deo Srbije te potrese nije ni osetio“, priča Ristić.

Podsećanja radi, Ristić navodi kako smo u poslednjih 100 godina na području Srbije imali čak deset zemljotresa magnitude veće od pet stepeni Rihterove skale, kao i da su potresi uglavnom bili zabeleženi u proleće i jesen, dok ni jedan nije bio, navodi on, tokom zimskog perioda. Zanimljivo je i to da je, ističe dalje Ristić, epicentar ovih zemljotresa uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u Centralnoj Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here