Home TEMA DANA UDARNO! RUSIJA UVODI RATNO STANJE?! SAZVANA VANREDNA SEDNICA..

UDARNO! RUSIJA UVODI RATNO STANJE?! SAZVANA VANREDNA SEDNICA..

700
0
SHARE

Savet Ruske Federacije u petak bi trebalo da održi vanrednu sednicu.

Kako piše Gardijan, to je izazvalo niz spekulacija u Moskvi da će tzv. ratno stanje koje državnim organima daje ogromna ovlašćenja i značajno ograničava slobodu kretanja i govora građana.

Ratno stanje u Rusiji je poslednji put uvedeno u nekoliko navrata tokom Drugog svetskog rata.

Gardijan je citirao uticajnu rusku političku analitičarku Tatjanu Stanovu koja je u sredu uveče na svom Tviter nalogu rekla da bi uvođenje vanrednog stanja bilo „logično“.

„Uvođenje vanrednog stanja omogućiće nadležnima da uvedu vojnu cenzuru kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne vlasti“, napisala je Stanova.

Ako Kremlj zaista povuče ovaj potez, doći će do automatskog produženja mandata svim izabranim institucijama i zvaničnicima.

Poslednji put kada je Savet Ruske Federacije sazvan, dao je odobrenje predsedniku

Vladimiru Putinu da angažuje oružane snage u inostranstvu, dva dana pre početka invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Zvanično, na dnevnom redu vanredne sednice sazvane za petak je usvajanje paketa antikriznih mera kao odgovor na sankcije Zapada.

Gardijan podseća da je do sada širom Rusije privedeno više od 6.500 građana zbog učešća u antiratnim demonstracijama. Državni organi se poslednjih dana sukobljavaju i sa ostacima ostatka nezavisnih ili opozicionih medija. U utorak je javno tužilaštvo naložilo medijskom regulatoru da blokira emitovanje liberalne moskovske radio stanice Eho Moskve i opozicionog TV kanala Dožd.

Duma je sazvana u petak kako bi se raspravljalo o predlogu novog zakona kojim bi se kaznilo „širenje dezinformacija o oružanim snagama Ruske Federacije u vojnim sukobima“. Prekršiocima bi pretila kazna do 15 godina zatvora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here