Home TEMA DANA UDARNO! RUSI UŠLI U SISTEM I PREUZELI KONTROLU NAD NAJOPASNIJIM AVIONOM VOJSKE...

UDARNO! RUSI UŠLI U SISTEM I PREUZELI KONTROLU NAD NAJOPASNIJIM AVIONOM VOJSKE SAD!

805
0
SHARE

SAD su optužile Rusiju da je preuzela kontrolu nad lovcima F-35. Utvrđeno je da jedan od najnovijih i najefikasnijih američkih lovaca, F-35, ima veoma ozbiljnu ranjivost, što omogućava presretanje kontrole nad ovim borbenim avionom.

SAD su već iznele zapanjujuće optužbe na račun Rusije, verujući da su ruski, ali i kineski vojni stručnjaci svesni prisustva takve ranjivosti i već su iskoristili dostupnost pristupa sistemima borbenog aviona.

Prema rečima šefa odeljenja za sajber bezbednost američke Agencije za nacionalnu bezbednost Roba Joicea, svi sistemi lovca pete generacije potpuno su kompjuterizovani, a danas Rusija i Kina, a osim toga, verovatno i Iran i Severna Koreja, mogu lako da prinudno spuste Američki avion bilo gde u svetu bez ijednog hica.

„Rusija i Kina i, u manjoj meri, Severna Koreja i Iran obučili su sajber osoblje čiji bi jedini zadatak u ratu (ili čak u mirnodopsko doba) bio da se infiltrira u američke računarske i mrežne sisteme.

Čak i relativno malo, nezaštićeno oružje može hakerima omogućiti pristup većem sistemu. Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) zabrinuta je da bi hakeri mogli dobiti pristup

računarima unutar američkih sistema naoružanja.

Gotovo svo američko oružje opremljeno je računarima, a mnogi od njih su povezani na tajne mreže za razmenu podataka.

“Zabrinjava to što bi protivnik visoke tehnologije mogao hakovati oružje ili, još gore, onemogućiti ga”, izveštava publikacija “Popular Mechanics”.

Značajna je činjenica da Rusija ima kompleks izvršne elektronske inteligencije, koji je već uspešno testiran u presretanju kontrole nad američkim taktičkim i strateškim bespilotnim letelicama. Ovo ukazuje na činjenicu da bi se slična strategija mogla koristiti protiv lovaca F-35.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here