Home TEMA DANA UDARNO: POČINJE HAOS U EVROPI- RUSIJA OBUSTAVILA ISPORUKU GASA!

UDARNO: POČINJE HAOS U EVROPI- RUSIJA OBUSTAVILA ISPORUKU GASA!

1133
0
SHARE

Isporuke ruskog prirodnog gasa Nemačkoj kroz gasovod Jamal-Evropa potpuno su zaustavljene, pokazuju podaci transportnog operatera te zemlje „Gaskade“.

Obustava protoka dolazi nakon vikenda u kojem je obim koji se šalje kroz mrežu značajno opao, baš kada je potražnja za energijom u Rusiji i ostatku Evrope dostigla svoj vrhunac. U ponedeljak je objavljeno da državni gigant „Gasprom“, operater sistema u Rusiji i Belorusiji, nije rezervisao nikakav kapacitet za tranzit prirodnog gasa u utorak.

Transnacionalni gasovod Jamal-Evropa ide od severozapadnog Sibira do Frankfurta u Nemačkoj preko Belorusije i Poljske. Prošle godine je oko jedne petine prirodnog gasa poslatog u zapadnu Evropu otišlo preko Belorusije.

Snabdevanje energijom kroz sistem varira u zavisnosti od potrošnje, uključujući i unutar Rusije, kojoj „Gasprom“ daje prioritet u odnosu na slanje goriva u inostranstvo. Ove nedelje su temperature u Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima značajno pale.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Obim protoka kroz gasovod je pao na šest odsto kapaciteta u subotu i pet odsto u nedelju, pre nego što je jutros na kraju pao na nulu. Zbog zimske hladnoće i ograničene ponude, evropske cene energenata su porasle.

Zvaničnici na Zapadu optužuju Moskvu da se igra politike sa snabdevanjem ostatka Evrope gasom, navodno sa ciljem da primora EU da odobri kontroverzni gasovod „Severni tok 2“, koji tek treba da bude sertifikovan, ali je spreman za rad. Kremlj je više puta demantovao ove navode, a „Gasprom“ je napomenuo da nastavlja da ispunjava svoje ugovore.

U razgovoru za „Fajnešnel tajms“, Ronald Smit, viši analitičar za naftu i gas u moskovskoj finansijskoj grupi „BCS“, objasnio je da pad snabdevanja može biti posledica toga što je Rusija dala prioritet svom skladištenju kako bi zagrejala svoje građane, jer neki delovi zemlje trpe niske temperature.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Moguće je da hladno vreme ovde u Rusiji u određenoj meri ograničava izvozne kapacitete Gasproma i/ili rade na tome da rusko skladište bude što je moguće punije – rekao je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here