Home TEMA DANA UDARNO! Nemački mediji: Srbija okreće leđa Putinu…

UDARNO! Nemački mediji: Srbija okreće leđa Putinu…

377
0
SHARE

„Srbija i Bugarska imaju bliske veze sa Rusijom, ali to se menja. Jugoistočna Evropa se udaljava od Putina“, piše „Zidojče cajtung“ uz ocenu: „Hod po žici za Vučića postaje sve delikatniji“.

Malo je nedostajalo da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ponovo bude sprečen da podnese svoj izveštaj u Ujedinjenim nacijama o „zabrinjavajućoj situaciji u zemlji i sve češćim pokušajima destabilizacije od strane rukovodstva bosanskih Srba, a uz podršku Moskve“, piše Zidojče cajtung.

Prošle srede, Moskva je to ponovo želela da spreči, ali za takav predlog nije bilo većine u Savetu bezbednosti, prenosi Dojče vele.

– Šmit je dobio reč i ovoga puta mogao je da iznese svoja opažanja: da je „ustavni poredak BiH ugrožen“, na primer, planovima Republike Srpske da formira sopstvenu

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

poresku upravu, pravosuđe i sopstvenu vojsku. Gledano na duže staze, to bi de fakto trebalo da dovede do otcepljenja i, kako strahuju mnogi posmatrači, ponovo otvori krvave rane u regionu – navodi „Zidojče cajtung“.

Šmita podržala i Srbija

– Dejtonski sporazum će se odlučno braniti – rekao je Šmit.

– Nećemo mirno da sedimo i gledamo kako drugi uništavaju 26 godina mira, stabilnosti i napretka – citira nemački list visokog predstavnika.

U tekstu se naglašava da je Šmitov govor u UN naišao na odobravanje prisutnih – izuzev predstavnika Rusije i Kine. Pa čak je, piše autor, i predstavnik Srbije „priznao teritorijalni integritet susedne zemlje“.

– Toliko jedinstva retko se pokazuje u odnosu prema BiH – ocenjuje list iz Minhena.

Zidojče cajtung navodi da je „Milorad Dodik, vodeći političar bosanskih Srba, jedan od poslednjih iole pouzdanih saveznika koje Kremlj ima u jugoistočnoj Evropi. Ali upitno je

koliko on zaista može da postigne svojim provokacijama. Predsednik susedne Srbije, Aleksandar Vučić, jedan je od njegovih najvažnijih partnera u regionu. Ali Vučić, u najmanju ruku ka spolja, ne pokazuje da pruža podršku Dodikovim secesionističkim igrama, verovatno i zato što zna da bi time značajno oslabio svoj sopstveni položaj u Evropi“.

Vučić na tankoj žici

Vučićeva vlada već dugo vodi politiku „klackalice između Zapada i Istoka“. Ona i dalje odbija da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji. S druge strane, podseća nemački list, ta zemlja je glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje napadački rat protiv Ukrajine.

– Hod po žici za Vučića postaje sve delikatniji: on već dugo održava poseban odnos s ruskim predsednikom Putinom koji ga snabdeva gasom i podržava u sprečavanju međunarodnog priznanja Kosova kao „suverene države“ – piše nemački list, a prenosi Dojče vele.

Zidojče cajtung ukazuje da se i tradicionalno prorusko raspoloženje u medijima bliskim vladi nedavno promenilo – otkako je Putin tokom nedavne posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Moskvi ukazao na navodne sličnosti između separatističkih područja u istočnoj Ukrajini i Kosova.

– To sa srpske tačke gledišta nemoguće poređenje koštalo je Putina velikog gubitka simpatija. To Vučiću olakšava unutrašnjepolitičko okretanje ka EU – navodi se u tekstu.

Ipak, prenosi nemački list, Vučić je u ponedeljak je izjavio da će sankcije Rusiji izbegavati „što je moguće duže“. Zbog takvog kursa Srbija očigledno gubi mnogo novca od zapadnih investitora, ocenjuje Zidojče cajtung, i prenosi da su se potom i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik Skupštine Ivica Dačić javno izjasnili za ulazak u Evropsku uniju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here