Home TEMA DANA UDARNO! MUNJEVITO SE ŠIRI: „MUTIRANI SOJ KORONE, KOJI JE 70% ZARAZNIJI, MNOGO...

UDARNO! MUNJEVITO SE ŠIRI: „MUTIRANI SOJ KORONE, KOJI JE 70% ZARAZNIJI, MNOGO VIŠE NAPADA DECU NEGO PRETHODNI!“

506
0
SHARE

Prof. dr Predrag Minić, pulmolog sa Instituta za majku i dete, ističe za Kurir da naročito mala deca najmanje obolevaju od kovid: – U svetu je svega 1,5 odsto obolele dece, a broj smrtnih slučajeva je vrlo mali.

Britanski soj je, kako navode, zarazniji, jedna od mutacija u spajk (S) proteinu, koji se inače vezuje za ACE2 receptor, jeste u tom receptorskom domenu, ali se misli da ne izaziva težu kliničku sliku i prvi su utisci da će vakcina biti efektivna. Naučnih studija o tome da li se i zašto sada više zaražavaju deca nema, a nemoguće ih je za ovako kratko vreme uraditi, pa mi je tu još dosta nepoznanica.

Dnevni bilans korone: Opet više od 4.000 pozitivnih

U Srbiji su u poslednja 24 sata testirane 16.022 osobe, od kojih je 4.080 bilo pozitivno na koronavirus, što je više nego dan ranije, dok je 49 pacijenata preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 313 pacijenata. Od početka pandemije u našoj zemlji testirano je 2.171.387 osoba, a registrovano ukupno 307.827 zaraženih. Preminulo je ukupno 2.782 obolelih.

Imunolog Srđa Janković: Tražim obustavu letova iz Britanije

Dr Srđa Janković izjavio je juče na N1 da je zahtev medicinskog dela kriznog štaba da se obustave letovi iz Velike Britanije: – Ali to zavisi od drugih pitanja. Premijerka je rekla da treba razmotriti i naše međunarodne ugovorne obaveze i da će onda državni organi reagovati.

(Kurir/Jelena S. Spasić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here