Home TEMA DANA UDARNO! LAJČAK OBJAVIO DA POSTOJE TAJNI DOGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE

UDARNO! LAJČAK OBJAVIO DA POSTOJE TAJNI DOGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE

468
0
SHARE

Dodao je da je EU jako osetljiva po pitanju evropskih vrednosti – vladavine prava, borbe protiv korupcije, nezavisnosti medija, ali da u slučaju Kosova i Srbije postoji dijalog i normalizacija odnosa kao dodatni uslov.

Ali, kako je naglasio, napredak u dijalogu je značajan katalizator svih tih procesa.

“Zato je bitno da predsednik Vučić stalno ponavlja, i ponavljao je i sinoć, da je posvećen dijalogu, da je spreman da dođe svaki put kad je pozvan i ne sumnjam u to, jer smo to videli…

To je jedna vrlo snažna poruka i ja je prenosim državama clanicama – da je Srbija ozbiljan partner u tom procesu. Ali moram da kažem da je i Priština bila ozbiljna“, rekao je Lajčak, ocenivši da su izbori na KiM usporili taj proces.

Upitan za izveštaj za Poglavlje 35, u kojem se nalazi pitanje normalizacije odnosa, Lajčak je rekao da se on priprema samo za države članice i da nije javan.

Na pitanje da li će insistirati na Zajednici srpskih opština po modelu koji je dogovoren ili će se tražiti neki drugi, Lajčak je naveo se od tog koncepta nije odustalo i da važi sve što je dogovoreno.

“Najbitnije je da počnu pregovori o tome i da se strane dogovore oko toga kako vide ulogu te zajednice, mi smo tu da im pomognemo. Ponavljam princip – šta je bilo dogovoreno, mora da se ostvari”, poručio je Lajčak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here