Home TEMA DANA UDARNO! KINA NOVIM ORBITALNIM ORUŽJEM ŠOKIRALA ZAPAD- OPASNOST OD NAPADA IZ SVEMIRA!

UDARNO! KINA NOVIM ORBITALNIM ORUŽJEM ŠOKIRALA ZAPAD- OPASNOST OD NAPADA IZ SVEMIRA!

470
0
SHARE

Visoki oficir američkih svemirskih snaga naglasio je da je novi kineski hipersonični sistem oružja zaista orbitalne prirode i da bi mogao da bude u stanju da ostane u svemiru duži vremenski period.

Ovo je najnovija zvanična informacija o ovom novom sistemu, koji navodno koristi neku vrstu hipersonične jedrilice, koja može biti sposobna da lansira sopstvene projektile da bi zaista izvršila napad.

General-potpukovnik svemirskih snaga Čens Salcman, koji je prošle godine prešao iz Vazduhoplovstva u Svemirske snage, ima sveukupnu odgovornost za operacije, obaveštajne poslove, održavanje, sajber i nuklearne operacije svemirskih snaga Sjedinjenih Država.

On je naveo da je ovo kategorički drugačiji sistem, jer je frakciona orbita drugačija od suborbitalne kako može da ostane na orbiti onoliko dugo koliko korisnik odredi.

Istorijski gledano, frakciona orbita je definisana kao ona u kojoj dotično vozilo stiže u orbitu, ali se i vraća na Zemlju pre nego što u potpunosti okruži planetu.

Međutim, uobičajena radna definicija takozvanih sistema za frakciono orbitalno bombardovanje (FOBS), za koji se čini da je Kina razvila najnoviju verziju, često je proširena na koncepte koji dovršavaju jednu ili više revolucija oko Zemlje. Salcman ovde jasno sugeriše da je kineski sistem dizajniran da provede duži period u svemiru.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Mediji su objavili vest o ovom orbitalnom sistemu još u oktobru. Tada je bilo reči o tome da je tokom jednog od dva testiranja ranije ove godine, jedrilica izbacila sopstveni projektil. Ostaje nejasno šta je bio objekat i zašto je pušten.

Osnovna ideja FOBS-a datira iz 1960-ih i Sovjetskog Saveza, iako su druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, istraživale slične koncepte u narednim decenijama.

Sistem za koji se zna da su Sovjeti razvili i rasporedili u ograničenoj meri tokom Hladnog rata uključivao je raketu nalik ICBM koja bi u orbitu stavila tradicionalnije vozilo za ponovni ulazak sa nuklearnom bojevom glavom.

Ta bojeva glava bi se tada mogla kontrolisano izbaciti iz orbite kako bi pogodila metu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Prema svemu što do sada znamo o kineskom sistemu, on koristi neku vrstu hipersonične jedrilice sposobne za brzi, uglavnom ravni, atmosferski let i koja ima određeni stepen manevrisanja, a ne tipično vozilo za ponovni ulazak.

Ovo nije prvi put da su visoki američki zvaničnici upozorili na potencijalne posledice

nemogućnosti brzog otkrivanja i praćenja dolazećeg hipersoničnog oružja.

Bez obzira na to da li će Kina zaista da uradi ovo, postavljanje ovog orbitalnog oružja moglo bi imati ozbiljne negativne posledice ako američka vlada, između ostalih, oseti potrebu da se aktivno pripremi za ovu mogućnost.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Sve u svemu, dok mnogi ključni detalji o ovom novom kineskom sistemu naoružanja ostaju nejasni, procena američke vlade je jasna – on ima istinsku orbitalnu komponentu i to je ključni faktor koji doprinosi njegovom potencijalu da poremeti strateški balans snaga između ova dva sistema zemlje.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here