Home TEMA DANA UDARNO: KINA NAJAVILA PUNU SPREMNOST DA NAPADNE AMERIČKU VOJSKU NA TAJVANU!

UDARNO: KINA NAJAVILA PUNU SPREMNOST DA NAPADNE AMERIČKU VOJSKU NA TAJVANU!

651
0
SHARE

Kina je objavila da su njene snage u potpunoj pripravnosti za napad na Tajvan.

Nakon što su Sjedinjene Države potvrdile podatke da bi na Tajvanu moglo biti stacionirano od nekoliko desetina do nekoliko stotina američkih vojnika, Kina je objavila da će zadržati pravo da izvede preventivni napad na Tajvan i da je već zauzeta dovođenjem svojih snaga u stanje pune borbene gotovosti.

„Slanje američkog vojnog osoblja na Tajvan je veoma ozbiljan incident. Sjedinjene Države su i ranije slale vojno osoblje na ostrvo zbog potrebe da obezbede obuku za oružane snage Tajvana, ali su to činile tiho”.

“SAD trenutno pokušavaju da pošalju snažnu poruku Kini objavljivanjem takvih operacija. Kina mora odgovoriti na nove američke provokacije kako bi i Vašington i ostrvo Tajvan u potpunosti shvatili ozbiljnost njihovog delovanja”.

“U suprotnom, u sledećoj fazi, američko vojno osoblje bi se moglo pojaviti na ostrvu Tajvan, javno obučeno u uniforme, a njihov broj bi se mogao povećati sa desetine na stotine ili čak i više kako bi se na ostrvu de facto formirao američki garnizon”.

“Daćemo im do znanja da se igraju vatrom kada izazivaju rat i moraju shvatiti posledice koje će njihove akcije doneti” – izveštava publikacija “Global Times” pozivajući se na vojne izvore u NR Kini.

S obzirom na činjenicu da je skoro 150 aviona kineske avijacije učestvovalo u vežbama na granicama Tajvana tokom protekle nedelje, namere Pekinga da napadne ostrvo su više nego ozbiljne, posebno s obzirom na činjenicu da je ovde stacionirana američka vojska.

„Tajvan nema stvarnu zaštitu – vazdušne snage kineske vojske će za par minuta pomesti sisteme PVO koji su ovde postavljeni. Istovremeno, Peking ne želi oružani sukob velikih razmera u regionu “, primećuju eksperti.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here